Az orosz Gazpro-RusVelo kerékpáros csapat is indul az idei Tour de Hongrien

Tavaly a koronavírus-járvány miatt meghiúsult a Gazprom-RusVelo bemutatkozása a Tour de Hongrien.

A 2012-ben alapított RusVelo az Orosz Globális Kerékpáros Projekt keretében jött létre, azzal a céllal, hogy a legerősebb orosz országúti és pályaversenyzők – férfiak és nők – számára egyaránt világszínvonalú felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosítson. A csapatfőnök Renat Hamidulin, a klub vezetőit Vjacseszlav Jekimov neve fémjelezte, a kétszeres egyéni időfutam olimpiai bajnok (2000, Sydney és 2004, Athén), többszörös pálya-világbajnok klasszis fénykorában a korszak kiemelkedő csapatát, a US Postalt erősítette. Ebben az évben már a Giro d’Italia- és Vuelta a Espana-győztes Gyenyisz Mencsov és a korábbi U23-as világbajnok, Giro-szakaszgyőztes Jevgenyij Petrov is sportigazgatóként dolgozott a klubnál.

Fotó: Gazprom-RusVelo

A Gazpro-RusVelo egészen 2019-ig kizárólag orosz kerékpárosokból állt, de a csapat új kihívásokat keresett, ezért 2020-ban már megerősített nemzetközi kerettel vágott neki a – később kiderült: csonka – versenyszezonnak. Az első „fecske” az olasz Mario Landi volt, aki augusztus elsejétől szerepelt néhány versenyen „gyakornokként” az oroszoknál, de a huszonhárom esztendős bringás nem győzte meg a csapat vezetőit. Akik aztán kilenc versenyző érkezését jelentették be, öt olasz, három orosz és egy kazah kerékpáros csatlakozott az immár nemzetközivé váló együtteshez. Az oroszok közül Vjacseszlav Kuznyecov és Dmitrij Sztrahov a megszűnő Katusha-Alpecin World Tour-csapatából érkezett, de a 2018-as Arctic Race összetett győztese, Szergej Csernyeckij is éveken át tekert a Katusha, illetve az Astana színeiben.

Fotó: Gazprom-RusVelo

A kazah Anton Kuzmin a „kis Astanából” jön, ebben az évben bronzérmes volt hazája bajnokságán. Az érkező olaszok közül négyen prokontinentális csapatban szerepeltek 2019-ben, közülük Damiano Cima és Marco Canola nyert már szakaszt a Giro d’Italián, Simone Velasco pedig megnyerte a HC-kategóriás Trofeo Laiguegliát, vagyis komoly erősítést jelenthetnek.

Fotó: Gazprom-RusVelo

A Gazprom-RusVelo ennek ellenére nem zárt kiemelkedő esztendőt, a koronavírus-járvánnyal terhelt, meglehetősen rövid szezonban győzelmek nélkül maradt, igaz, alig versenyezhetett. Annál „ügyesebb volt” a tárgyalóasztalnál: három igen jó nevű kerekessel erősített 2021-re: a Gazpro-RusVeloban folytatja a cseh Roman Kreuziger, aki nyert már Svájci Körversenyt, Romandiai Körversenyt, Amstel Gold Race-t, de Giro-szakaszgyőzelme mellett a Tour de France-on elért összetett ötödik helyére is igen büszke lehet. Ugyancsak az orosz csapatot erősíti llnur Zakarin, aki a megszűnő CCC-től érkezett, Giro- és Tour-szakaszgyőzelmei mellett a Vueltán elért összetett harmadik helyére is büszke lehet, illetve érkezett honfitársa, Pavel Kocsetkov, aki hét évnyi World Team-szereplés és kilenc Grand Tour-részvétel után tért vissza az orosz istállóhoz.

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor, az eseményen huszonkét csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz.

A 2021-es Tour de Hongrie csapatai

TREK-Segafredo (amerikai) World Team
Team BikeExchange (ausztrál) World Team
Team Jumbo-Visma (holland) World Team
Israel Start-Up Nation (izraeli) World Team
Astana-Premier Tech (kazah) World Team
Bahrain-Victorious (bahreini) World Team
EOLO-Kometa (olasz) Pro Team
Team Novo Nordisk (amerikai) Pro Team
Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) Pro Team
Sport Vlaanderen-Baloise (belga) Pro Team
Bardiani-CSF-Faizané (olasz) Pro Team
Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol) Pro Team
Gazprom-RusVelo (orosz) Pro Team
Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!