Összegezték kéréseiket az ELIT 10 Program kerékpáros versenyzői

A kerékpársport fejlesztési stratégiájának négy alappillérében teljes az egyetértés. Többek között ez derült ki azokból a visszajelzésekből, amelyeket a huszonöt ELIT10 versenyző küldött meg március 15-éig.

Az idén indult, úttörő program ELIT10 névre hallgat és a hazai szövetségek közül a kerékpársportban debütál. A Magyar Kerékpáros Szövetség hívta életre abban a reményben, hogy azok a sportolók is megfelelő menedzsment támogatáshoz jussanak, akik profi csapat, szponzor, vagy menedzser híján nehezebben tudnak előbbre jutni a karrierjükben, ugyanakkor megérdemlik a kiemelt figyelmet. A program első, tájékoztató szakasza lezajlott, néhány kivétellel a portfólió is elkészült a versenyzőkről. Második állomásként egy igényfelmérés következett, amelyet a résztvevő bringások március 15-ei határidővel mind a huszonöten, kivétel nélkül visszaküldtek. Ezek alapján készülnek az egyéni, személyre szabott képzési és támogatási tervek mindenki számára.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Az online kérdőív három nagyobb kérdéskörre terjedt ki, amelyek a támogatási igényeket, a képzések egyéni tematikáját, valamint a versenyzők és a Szövetség viszonyát, együttműködését hivatottak felmérni. Az eszköztámogatások tekintetében a legtöbben kerékpárt és/vagy tartozékot jelöltek meg szükséges felszerelésként, és pozitív visszajelzések érkeztek a ruházat, görgők és wattmérők kapcsán, amelyeket a Szövetség korábban sokaknak biztosított. A bringások szerint az utaztatásuk részben, vagy egészben megoldott volt, ebben a témakörben inkább eseti segítség lesz szükséges. Szinte biztos, hogy erősítenünk kell a médiafelületeken való megjelenítésüket, ugyanakkor minden érintett legalább egy-vagy két alkalommal szerepelt már kiemelt hír kategóriában, amely azt is mutatja, hogy valóban eredményes versenyzőkről van szó. A nyelvi képzés támogatására is nagy igény mutatkozik, legtöbben angol, német, olasz, spanyol és francia nyelvből szeretnének legalább közép-, vagy felsőfokig eljutni. Ha az egészségügyi ellátási igényeket nézzük, akkor a válaszadó kerekesek többsége szükségesnek tartja, hogy várakozási idő nélkül tudjon szakorvosi ellátáshoz jutni, amely a Doktor24-el való együttműködésnek köszönhetően teljesíthető is lesz. Emellett fontos dietetikus, sportpszichológus bevonása is, valamint az évente egyszeri teljeskörű szűrővizsgálat.

Fotó: Parti András

Rendkívül érdekes kérdés a szponzorációban való segítség. A többségnek egyáltalán nincs szponzora, pedig a versenyzői teljesítménye igenis indokolttá tenné. A válaszokból kiderült, hogy kevésbé fontos, hogy mely ágazatból érkezik a szponzor, sokkal lényegesebb, hogy olyan szponzort találjunk, amely eszköz- és anyagi támogatást egyaránt biztosít.

Összességében a három legfontosabb támogatási terület a kerékpárok/tartozékok, az egészségügyi ellátás és a szponzorkeresés.

Az ELIT10 Program képzési szolgáltatást is nyújt a résztvevőknek, amelyek menedzsment, általános jogi és pénzügyi, valamint egészségügyi, táplálkozási ismeretekhez, retorikai, kommunikációs és médiahasználati tudáshoz juttatják őket. Mindhárom képzési terület egyaránt fontos, ugyanakkor a lényeg az egyéni specifikáció.

Fotó: Vanik Zoltán

A program kiemelt célja, hogy a fiatalabb versenyzőknek profi szerződése, az idősebb korosztálynak pedig önálló, a bringasporttal összefüggő kereseti lehetősége legyen a jövőben. Ebben a tekintetben elengedhetetlen, hogy az elit versenyzők tisztában legyenek az alapvető vállalkozási, jogi és menedzsment ismeretekkel, amelynek segítségével a szerződéseiket teljeskörűen átlátják, illetve segít nekik profi karrierjük folytatásaként csapatot alapítani, sportvállalkozást üzemeltetni, vagy szövetségi alkalmazottként, tisztviselőként helytállni.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A programban résztvevő sportolók több, mint fele saját bevallása szerint tárgyalási szituációban kevésbé, vagy egyáltalán nem magabiztos, követőik száma a közösségi felületeken csupán átlagos vagy átlag alatti, közel felük pedig érezte már kényelmetlennek, ha interjút kellett adnia. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az eszközökön túl kommunikációs segítséget és támogatást is kapjanak, illetve, hogy a sportág és a sportolók népszerűsítésével egyre többen ismerjék meg a kerékpáros ikonokat Magyarországon, amely a szponzorkeresést is nagyban segíti majd.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Bár a versenyzők egészségügyi ismeretei önmagukban elegendőek, véleményük szerint – ahogyan mindannyiunkkal – velük is előfordulhat, hogy olyan szituációba keverednek, amellyel nehezen birkóznak meg. Legyen ez az edzésmunkával, táplálkozással, balesettel, sérüléssel, regenerálódással, vagy kudarcélmények feldolgozásával, a sportolói és a magánélet összeegyeztetésével kapcsolatos élethelyzet. Így szükséges az egészségügyi ismereteik mélyítése is épp úgy, mint a pszichológiai működési mechanizmusok megismertetése és megtanítása.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!