Túróczi Réka 3.helyezést ért el az ausztriai Ironman versenyen

2020. szeptember 5-én Podersdorfban, Ausztriában teljesítette élete első hosszútávú triatlon versenyét, ahogy a köznyelv mondja, ironman, vagyis ironMOM lett.

Túróczi Réka klasszikus távokon indult, ami azt jelenti, hogy 3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42,2 km futás várt rá. 12 órán belül teljesítette, pontosabban 10:55:26 perc alatt ért célba. Ez ebben a mezőnyben abszolút 22. női és kategória 3. helyre volt elég. A verseny egyben ausztriai Országos Bajnokság is, hasonlóan szervezésű mint a Nagyatádon rendezett.

Tömegrajt szokott lenni, de az idén több egyesével, pár másodperc különbséggel indították a versenyzőket vízből. A nők a második hullám végén indultak, a rajtlistát jó előre megkapták. Libasorban, megfelelő távolságot tartva várakoztak, majd kiírták egy elektromos kivetítőre a rajtszámokat. A sekély víz miatt a hőmérséklet gyorsan ingadozik. Könnyen melegszik, könnyen hűl le. Mivel hűvösebb napokat és éjszakák előzték meg a forróságot, a víz még nem melegedett fel.

Fotó Austria Triathlon

A hat körös kerékpár pálya sík, minimális emelkedőkkel tarkították. Podersdorf hírhedt a szeléről, így ez adja a pálya nehézségét. Ez egy nyugati szélcsatorna, sok a környéken a szélerőmű is. A szél szinte állandó, a kérdés mindig az, hogy milyen nagy és éppen milyen irányú. Az elején a kivezető, szintes szakasznál volt 30 km/h pofaszél, ami nagyon kellemetlen, írta összefoglalójában Réka.

Fotó Austria Triathlon

Majd ezt követte két ugyancsak kínos oldalszeles szakasz és az utolsó 8 km volt hátszeles. Így nagyon fontos, hogy okosan tartalékoljon az ember, ami azt jelenti, hogy az elején nem szabad megijedni a lassú kilométerektől és nem szabad eltekerni a széllel szemben. A hátszélnél pedig nem túl erőlködve vissza lehet hozni az elveszített időt.

Réka tudatosan készült a versenyre: “Nagyon jó hasznát vettem a wattmérőmnek, 140-145 W körüli átlagot adott meg az edzőm, ezt maximálisan próbáltam betartani, valami egészen más műfaj így tekerni! Úgy állítottam be a kerékpár computeremet, hogy a sebességet ne mutassa, csak 5 km-ént ugrott fel a köridő tájékoztatásképpen. Így végképp nem idegesítettem magam a szél miatti sebességcsökkenés miatt és nem is hajtottam ki magam ezen a szakaszon.”

Fotó Austria Triathlon

A 10,5 kilométer hosszú pálya kb. 1/3 részben murvás volt, azaz földúton viszonylag nagy kövekkel szórt. Ezt 4-szer kellett teljesíteni. Nagyon kevés az árnyék, a helyiek „Podersdorfer Hölle”-nek, azaz podersdorfi pokolnak is hívják. Minden körön rengeteg energiát adtak a szurkolók nekik.

A 3,8 km úszást, 180 km kerékpározást, 42,2 km futást 10:55:26 perc alatt teljesítette. 

Az edzője, Flander Márton, aki többszörös magyar országos bajnok hosszú távon és több távon is, tökéletes segítséget nyújtott Rékának a felkészülés során. Arra kérdésre, mennyit készült a versenyre, egy frappán mondattal válaszolt: Koncentráltan 9,5 hónapot, csak úgy hívom: a szülés előtti terhesség, de inkább áldatlan állapot.

Fotó IRUNmom

Tavaly novemberben kezdtünk fókuszáltan erre készülni. Előtte persze csináltam néhány féltávot és rövidebb távokat, amire ugyancsak viszonylag strukturáltan készültem.

Napi 1,5 órát, hétvégén 2-3 órát készültem. A felkészülési időt is megelőzte 13 év rendszeres futás, 6 éve ismerkedés a triatlonnal, sok-sok félmaraton, váltóverseny, 5 maraton, 5 féltávú (70.3) triatlonverseny, jó pár olimpiai (rövidtáv, vagy 5i50) és sprinttáv, valamint váltóversenyek.

A bringás felkészülésről így nyilatkozott: Részben az achilles problémám miatt, részben pedig a fejlődési lehetőség miatt a kerékpárra koncentráltunk sokat. Okosgörgőztem, FTP alapú edzéseket végeztem rajta, a végére wattmérőm is lett a kinti edzésekhez, amik nagyon sokat hozzátesznek a fejlődéshez.

Fotó IRUNmom

Tanácsokkal is ellátott minden érdeklődőt:

  • Ne indulj el iron távon egy-két év triatlonozás után!
  • Edzésterv vagy edző segítségével készülj!
  • Jól kell frissíteni a bringán, kulcsfontosságú a futáson való jó erőnléthez.
  • Ne újíts semmit: se bringaállítást, se cipőt, se zoknit, se mezt, se frissítést.
  • Ha teheted, wattmérővel tekerj, nagyon szép egyenletesen lehet vele menni, megéri befektetni.
  • Ha teheted, a téli napokra ruházz be egy okosgörgőre. Megéri, jóval élvezetesebbek a benti tekerések.
  • Eddz (fuss és tekerj) sokat melegben, déli napsütésben!
  • Kint fuss és minden héten fuss egy hosszút 15-25 között!
  • Csinálj előtte néhány edzőversenyt: olimpiai távot, féltávot, párban ironmant, félmaratont, esetleg maratont.
  • Vedd rá a társadat, vagy a barátaidat, hogy triatlonozzanak. Közös élmény és időtöltés lesz az edzés

A győztes női idő: 8:49:02, a második is 9 óra alatt teljesített és a következő 4-5 nő is közel van a 9 órához.

A nagycsaládos édesanya közösségi oldalán igazán pozitív energiák áradnak, főleg a nőket biztatja arra, soha nem késő elkezdeni. “Átlagos nő vagyok, civil munkával, huncut gyerekekkel és átlagos életkörülményekkel, ugyanakkor szerető környezettel. Szeretném, ha az utca női is elhinnék, hogy munka és család mellett is lehet célokat elérni, lehet időt szakítani magunkra, van létjogosultsága annak a női vágynak, hogy szépek maradjunk. Ez nem pénz, hírnév vagy genetika kérdése. Ez egy döntés.”

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!