Bringázás a Balaton-felvidéken: Hegyestű, Dörgicse, Tagyon, Balatoncsicsó

A Balaton-felvidék Magyarország egyik legszebb tájegysége. A legjobban úgy fedezhetjük fel ezt a csodálatos vidéket, ha kerékpárra pattanunk, és egy túra keretében bejárjuk a környék leghíresebb geológiai és kulturális nevezetességeit.

29 kilométeres körtúrát tettük december 29-én, tavaszias napsütésben. A Hegyestű parkolójából indulva érintettük Monoszlót, Balatoncsicsót, Mencshelyet, a Kossuth kilátót a Halom-hegyen, Dörgicse romtemplomait és a Nivegy-völgy legszebb lankáin fekvő Tagyont is.

A kilométerszámot tekintve nem túl hosszú túra több arcát is megmutatja a Balaton-felvidéknek: az épített örökségeket, a csendes, avarral borított, hűvös erdőt, néhol szántóföldekkel szabdalva, valamint a domboldalak tövébe épült falvakat, szőlősöket.

A táv első fele miatt ne is próbálkozzunk sportolásra alkalmas mountain bike-on (esetleg e-mtb-n) kívül másféle kerékpárral. Többször találkozunk köves talajjal, hosszan húzódó, munkagépek által hagyott keréknyomos ösvényekkel, sárral és néhány igazán meredek szakasszal is.

Az útvonal első részében – a Hegyestű parkolója és Monoszló között, erdei lejtős részen gurulhatunk. A település központjában a kék négyzet jelen indulunk hegynek fel, ez egy igazán combos szakasz, meredek és sziklás. 1200 méteres táv alatt, 130 méternyi szintkülönbséget kell leküzdenünk. A dombtetőre érve, a Kéktúra útvonalán folytatjuk a bringázást Mencshely felé. Itt erdőgazdasági járművek közlekednek és a kialakult keréknyomokban télen nagy sár alakulhat ki, így volt ez most is.

Félúton a Káli-medence és a Balaton között, szerényen húzódik meg a Nivegy-völgy, öt aprócska faluval. A falvak nagyon közel vannak egymáshoz, a közelség nemcsak földrajzi értelemben értendő. Az öt települést és az ott élő közel ezer embert a múlt, a jelen és a jövő is összeköti.

Ezen a szakaszon nincs szintemelkedés, lejtős, nyugodt, csendes erdei úton bringázhatunk. Itt elakad a szavad a balatoni panorámától. Azonnal beleszeretsz a Balaton-felvidéki tájba és a Nivegy-völgy kis falvaiba, ahonnan mesésen csillog a tó.

A Balatoncsicsó feletti panoráma útszakaszon tekerünk, a Balaton északi partjától alig 8 km-re. Az alig 200 fő feletti lakossal rendelkező falucska rendezett utcákkal, szőlőhegyein régi borospincékkel, vendégszerető emberekkel várja a látogatókat. Balatoncsicsó magyarországi viszonylatban a különlegesebb terület-elrendeződésű települések közé tartozik, abban az értelemben, hogy a közigazgatási területe két, egymással nem érintkező és nagyságrendileg hasonló méretű területrészből áll.

Miután kigyönyörködtük magunkat a Csodálatos Balaton látványában, Mencshely központjában jobbra fordulunk a Halom-hegyen lévő Kossuth-kilátó irányába. Itt még esős idő után is jól járható, döngölt kavicsos útszakaszon kerékpározhatunk. Az épített és természetes látnivalók mellett, barátságos lovakkal is találkozunk.

Rövid, nem túl nagy emelkedő után, könnyen elérhető a Halom-hegy tetején álló Kossuth-kilátó.

A mintegy 400 méteres hegyre még 1962-ben építettek egy kilátót, amelyet Kossuth Lajosról neveztek el.

A hegyen Tűzhányó tanösvényt és szabadtéri geológiai bemutatóhelyet alakítottak ki, amely egy kialudt vulkán legérdekesebb földtani látnivalóit mutatja be. Az egykori bazaltbánya köveiből kirakott, hetven lépéssel körüljárható, Balaton formájú játéktér is helyet kapott a területen. A Kossuth-kilátóról varázslatos körpanoráma tárul elénk a Balaton-felvidékre, a tanúhegyekre és a Balatonra.

A kilátó parkolójától, nem túl jó minőségű, aszfaltos úton gurulhatunk le Dörgicsére, a középkori templomromjairól ismert településre.

Ritkaság, hogy egy ilyen kis területen egyszerre három középkori templomrom is megtalálható. Különösen Alsó- és Felsődörgicse sokszázéves egyházi múltjuk, szépségük és különleges építészeti sajátosságaik okán egyaránt Magyarország említésre méltó, becses műemlékei közé tartoznak.

A felsődörgicsei templom Magyarország egyik legérdekesebb, középkorból származó egyházi épületének számít. Az épület ugyanis valójában két templom, egy XI. századi (XII. századi toldalékkal) és egy XIII. századi rész egymás mellé építésével jött létre.

Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom, mint egy felkiáltójel magasodik a hegyoldalon. A 13. században épült román stílusú erődtemplom nyugati oromfala 22 m magas, felső részén három ikerablak látszik, amelyek közül a déli felújított, míg a másik kettő eredeti állapotban van. A romkertbe felsétálva a templom alapfalai és az északi oromfal (torony) bolthajtásai ámulatba ejtőek, ahogy a rom akusztikája is. A templomrom melletti területen pihenőhely várja a látogatót, ahonnan megkapó kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra.

Decemberben korán sötétedik sajnos, így a jól eső meleg tea után, tempós tekerés következett a Hegyestűig. A naplemente pillanatáról lekéstünk, de pár fotót még sikerült készíteni, a távolban vöröslő ég aljáról.

Adatok és letölthető térkép / gpx:

  • Táv: 29 km, szint: 600 méter, idő fotózással: 4 óra, nehézség: haladó
  • Letölthető GPX fájl az útvonalról IDE KATTINTVA

 

A cikkben szereplő Haibike elektromos kerékpárt a tószegi Accell Hunland Kft., Magyarország legnagyobb kerékpár összeszerelő gyára biztosította. A vállalat az elektromos kerékpárok fontos szállítója Európában, ahol bevétel tekintetében piacvezető. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon. A cégcsoport legismertebb márkái: Batavus, Sparta, Koga, Ghost, Haibike, Winora, Sinus, Raleigh, Diamondback, Lapierre, Tunturi, Atala.

Az Accell Group 15 országban – köztük Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Kínában – közel 3300 főt foglalkoztat és több mint 80 országban értékesíti termékeit. A csoport vezető szerepet tölt be a kerékpárok, kerékpár-alkatrészek és -kiegészítők közép- és felsőkategóriás szegmenseiben Nyugat-Európában, és az Egyesült Királyságban.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!