EuroVelo 6 építkezés – útlezárások Budapest és Szentendre között

A kivitelező HE-DO Kft. 2019. 12. 05., péntekkel kezdődően az építési munkák idejére a közforgalom elől lezárja a kerékpárút 2+250 – 3+450 kmsz. közötti szakaszát (árvédelmi töltés és Márna utca közötti ártéri szakasz)

Ez a szakasz az ország egyik legrosszabb állapotú kerékpárútja annak ellenére, hogy nagyon sokan használják. Sokáig a vízbázis védelméről szóló törvény miatt nem tudtak hozzányúlni. Végül idén augusztus végén letették az alapkövét a Budapestet Szentendrével a Duna mellett összekötő kerékpárútnak. Az ígéretek szerint az 5,6 km hosszú kerékpárút jövő augusztusra elkészül.

Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút budakalászi nyomvonalának ügyében találkozót kezdeményeztünk Révész Máriusszal, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal. A december eleji egyeztetésen részt vettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakértői, Budakalász képviseletében pedig Forián-Szabó Gergely alpolgármester és Bokory Gábor, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja. Mint ismeretes, az EuroVelo 6 nyomvonal kivitelezése a korábban kiadott engedélyek alapján már elindult. – írja közleményében Budakalász Önkormányzata

A megbeszélés eredményeképpen Kormánybiztos úr támogatta azt az elképzelésünket, hogy a folyamatban lévő beruházással párhuzamosan, megfelelő kitáblázással épüljön ki egy alternatív szakasz is, a gát mögött, illetve a gáton. Az új városvezetés novemberben jelezte a beruházónak, hogy a Duna-sétányon és annak folytatásában már a jelenlegi kerékpárút vegyes használatából (a kerékpárosok, gyalogosok, futók, babakocsival sétáló családok együttes jelenlétéből) is sok konfliktus és veszélyhelyzet adódik. A kerékpárút-fejlesztés meg fogja többszörözni a jelenlegi forgalmat, ami együtt jár a balesetveszélyes helyzetek jelentős növekedésével. Emellett az ártéri erdőben vezetett szakasz kiemelten árvízveszélyes, emiatt fel kell készülni az időszakos lezárásokra. Hangsúlyoztuk, hogy nem a fejlesztéssel vagy a projekt turisztikai céljaival van problémánk, hanem a későbbi veszélyhelyzetek megelőzése miatt Budakalász szeretné elérni egy alternatív nyomvonal megépülését.

Budakalász vállalná a Gálfi Béla Szakkórházhoz vezető út kerékpáros közlekedésre alkalmassá tételét, a Kormány pedig a gátra felvezető, illetve a gáton futó szakasz kiépítését az EuroVelo 6 kereszteződésig úgy, hogy az árvízvédelmi gát kialakítása miatt ez a szakasz egy stabilizált felülettel épülhetne meg. Erről további négyoldalú (ITM – NIF – Vízügyi Igazgatóság – Budakalász) egyeztetések lesznek. Az ITM részéről városunk a szükséges pénzügyi források biztosítása formájában számít segítségre. Jelenleg nincs pályázati forrás a “hivatásforgalmi” (nem turisztikai célú) kerékpáros útvonalak építésére, de a későbbi lehetőségekre készülve Budakalász elkezdi a tervek kidolgozását. Részünkről elhangzott, hogy a városunk szívesen kapcsolódik a kerékpáros közlekedés népszerűsítését és segítését célzó kísérleti kormányzati projektekhez is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!