Leteszteltük a Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárút Törökbálint és Etyek közötti részét

A Budapest – Balaton kerékpárút Törökbálint és Etyek közötti szakaszát már birtokba vehették a kerékpárosok, kivéve Biatorbágy belterületét.

A NIF Zrt. beruházásában jelenleg is zajlik a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút közel teljes – 105 kilométeres szakaszának kiépítése. A fejlesztés új kerékpárút építését, forgalomtechnikai beavatkozásokat és részben meglévő földutak burkolását tartalmazza.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szervezett november 10-én egy amolyan útvonal bejáró bringázást a sajtó képviselőinek. Az eseményen elhangzottak alapján a Budapest – Balaton (BuBa) kerékpárút jövő évben elkészülhet egészen a Balatonig, amely az EuroVelo 14 része lesz.

A túrát a Törökbálinti Falumúzeumban kezdtük. Törökbálint közepén a bringaút kis forgalmú utcákon halad. A települést a lakott rész végétől kerékpáros szupersztráda köti össze Biatorbággyal. Itt kezdődik az új, széles, jó minőségű Budapest–Balaton kerékpárút, amit külön tábla is jelez.

Ez a kerékpárút felvezet a látványos biatorbágyi viaduktra, ahol az eredeti tervek szerint haladna a Budapest – Balaton nyomvonal. A viadukt két vége rettentően balesetveszélyes, aki erre jár figyeljen fokozottan az áthaladásra.

Itt kezdődnek a problémák. A bringás választhat, hogy innen a forgalmas főúton vagy a rázós járdán megy tovább. A főút egyébként ideális nyomvonal lenne, hiszen találunk mellette élelmiszerboltot, cukrászdát, vendéglátóhelyet, sőt kerékpáros üzlet is van rajta, de a helyiek megtorpedózták a bringaút építését, mert zavarta volna az életüket. A vita jelenleg ott tart, hogy nem épült semmi. A bringások vagy a házak között kanyarognak – így tettük mi is – vagy a rettentően forgalmas főúton mennek. Talán valamikor – reméljük előbb mint utóbb – megoldódhat ez a kínos helyzet.

Biatorbágy végén a Rákóczi és a Nagy út kereszteződésétől indul ismét az új kerékpáros szupersztráda.

Biatorbágy és Etyek között a kész kerékpárút a főút mellett hullámzik, amelybe nem igazán lehet belekötni, szép, széles és tükörsima, egy-két kisebb emelkedővel. A két település közötti szakasz egyenesen látványos, az agglomerációnak szüksége volt rá.

Etyekre érkezve megtekintettük a történelmi jelentőségű Körpince pince együttest. A környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel, a szőlőtermesztés mai hagyományai az 1700-as évek elejére vezethetők vissza. Etyek az 1860-as évek közepétől vált a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek nagy része még ma is áll. A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes, a Kecskegödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak a település gyöngyszemei.

A kerékpártúra zárásaként, már sötétben érkeztünk meg az Etyeki Sörmanufaktúrába, ahol egy szuper sörkóstolóban volt része a csapatnak.

Bár a Biatorbágyon belüli nyomvonal jelenleg tisztázatlan, a települések között valóságos álom bicikliút létesült. Reméljük ebben a minőségben folytatja a NIF Zrt. a Budapest – Balaton kerékpárút építését a hiányzó részeken.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!