Kerékpártúra az Egri borvidék legszebb városába

Eger és környéke az egyik leggyakrabban látogatott régió hazánkban, hiszen minden évszakban szebbnél szebb arcát láthatjuk.

Az ősz utolsó napsugarait elcsíptük, amikor Eger környékén bringáztunk. Noszvaj utáni kirándulásunk után úgy dönöttünk, tovább folytatjuk a bringázást. Heves megye székhelyére dimbes-dombos út vezet Bogácson és Noszvajon át. Viszont nem kell egyből meghátrálni az emelkedőktől, hiszen útközben akad pihenésre csábító kilátópont. Az Egri borvidékhez összesen 20 település tartozik. A borvidéki szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, ami alapvetően meghatározza a környékét életét.

Eger azon kevés városok egyike, mely teljes hosszában, kijelölt úton végig kerékpározható. A forgalmasabb utaknál elkülönített kerékpárúton haladhatunk, így a legkisebbek számára is biztonságban szelhető át a város. Felsőtárkánytól, Eger városán keresztül, Egerszalók és majd Demjén központjáig élvezhetik a bringázást a 20 kilométer hosszú bicikliúton.

A 12 hektáros Érsekkertbe tettünk egy kört, amely a középkorban még vadászpark szerepét töltötte be. Manapság itt kapnak helyet a kulturális rendezvények, az egri bornapok programjai.

Az Egri főegyházmegye katedrálisa, Magyarország egyik legnagyobb temploma. A Hild József tervei alapján klasszicista stílusú bazilika 1831 és 1836 között épült. 55 méter magas tornyait már messziről megpillanthatjuk. A tervek szerint 2022 őszére befejeződhet a teljes külső- és belső rekonstrukciója, melyet két ütemben valósítanak meg.  A létesítmény külső homlokzatát, illetve a környékét is felújítják.

Tovább tekertünk a Dobó térre, amely ritkán hallgatag, még a hűvösebb napokon is a turisták csendes léptei koptatják a történelmi város utcakövét. Nem tudtuk a várba bemenni a koronavírus óvintézkedései miatt, viszont egy kényelmes sétát érdemes tenni körülötte.

Minden kereszteződés kiválóan kitáblázott, nem lehet eltévedni a megyeszékhely útjain. Az észak-déli irányú kerékpárút átszeli a várost, amely párhuzamosan az Eger-patak medrét kíséri.

A város számtalan látnivalóval rendelkezik, ezért csak néhány csalogató helyet emeltünk ki. Érdemes felkeresni a Szépasszony-völgy borospincéit, Minaretet, Magyarország 7 építészeti csodájának egyikéhez tartozó pincerendszert a város alatt, az Egri Érseki Palota kulturális, turisztikai és látogatóközpontját.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!