2020-ban közel 100 ezren tekerték körbe a Tisza-tavat

December közepén tettünk egy rövid átmozgató bringázást az új szakaszon, mert ilyenkor kisebb a kerékpáros forgalom, és a hidakról jobban látszik a Tisza-tó alacsony vízállása.

A Tisza-tó körüli kerékpárút igazán büszkén tekinthet vissza a 2020-as évére, hiszen a nyár derekán közel 7 kilométeres szakasszal, csodaszép hidakkal teljessé vált a kör. Népszerűsége pedig egyre csak nőtt, szinte már le is előzi a Velencei-tavat. Ennek fő oka, hogy biztonságosan, forgalomtól elzárt kerékpárúton tekerhetünk rajta. Minden évszakban más arcát mutatja nekünk, amiért érdemes felkeresni. Poroszlóról indultunk, a Tisza-tavi Ökocentrum mellől, amely a koronavírus korlátozásai miatt zárva van. Európa legnagyobb édesvízi akváriumában láthatjuk a környék gazdag élővilágát.

Hamarosan újdonság is várja a Tisza-tóra érkezőket. Vízitúrázók és a motorcsónakos kirándulók nagy örömére két új ökoturisztikai létesítmény építésébe kezdett az egri Békatutaj Egyesület. Mindkét új kilátó kizárólag vízen lesz megközelíthető, és mindkettő Poroszlóhoz közel, a Hortobágyi Nemzeti Park területén kap helyet.

A Tisza-tó téli vízszintjét kétlépcsős vízszintcsökkenéssel állították be, így az indulási 725±5 cm-ről eljutottak kb 110 cm-rel kevesebb jelenlegi szintig. Azért volt szükség naponta egy-másfél millió köbméterrel csökkenteni a Tisza-tó szintjét, hogy a folyó szolnoki szakaszán található felszíni vízkivételi mű zavartalanul működhessen. Másrészt árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent, ha a jégzajlás idején a vízszint korlátozza a kapuk mozgatását.

A 6,5 kilométeres szakaszt Poroszló és Tiszafüred között június 20-án adták át. Az hivatalos átadón Révész Máriusz elmondta, hogy Magyarország fordítja a legtöbb uniós forrást kerékpárutakra.

A három hídról néhány információ:

  • egy 308 méteres híd az Eger-patak fölött,
  • egy 86,3 méteres híd a Szomorka-patak fölött
  • egy Tisza-híd pedig a meglévő közúti és vasúti híd mellett 280 méter hosszban található. Ennek a hídnak különösen látványos, 350 tonnás, íves acélszerlezete van.

Mielőtt átadták volna az elkészült kerékpárutat, különböző számú gyalogos csoportok (1 fő – 10 fő – 25 fő – 50 fő) egyre gyorsuló sebességű mozgása alatt mérték a hidak viselkedését júniusban. Ebben az esetben azt vizsgálták a szakemberek, hogy teher elhelyezésekor a híd teherbírása, alakváltozása ugyan úgy alakult-e, mint ahogy a tervező azt előre kiszámolta. Ez garantálja a híd biztonságos üzemeltetését, adta hírül a Magyar Közút.

2019-ben már 58 ezer kerékpáros tekert a tó körül, ezért szükségessé vált a két település között a forgalomtól elzárt bringaút.

A kerékpárszámláló adatain is jól látszik, mennyire népszerű lett a kerékpárút a Tisza-tó körül. Tiszafüred és Poroszló közötti szakaszon mért adatok:

  • Májusban: 964 fő
  • Júniusban: 12054 fő
  • Júliusban: 22017 fő
  • Augusztusban: 38526 fő

A 127 km² területű tó nem ilyen képet mutatott 1960-as években: fás legelők és kaszálók, holtágak, nagy kiterjedésű gyümölcsösök borították. 1973-ban megépített kiskörei duzzasztó megváltoztatta ezt a térséget.

Összesen 43 km² szárazföld, sziget található a tó területén.

Tiszafüredre érve a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumhoz érkezünk. A 3 szintes, 1362 négyzetméter alapterületű, egyszerre akár 100 kerékpáros fogadására is alkalmas tiszafüredi komplexum alapkövét 2015. március végén tették le.

Elindult a Nyaralóhajózás a Tisza-tavon, így már jogosítvány nélkül is élvezhetjük a vízi életet. Továbbá Kiskörén hamarosan elkészül a kikötő kilátója is, amely két összefordított hajótest képét ábrázolja, a magasból gyönyörű kilátás nyílik az egész Tisza-tavi vidékre. A nyaralóhajók téli tároló csarnoka is elkészült közvetlen a kikötő mellett.

Tiszafüreden három irányba is elágazik a kerékpárút, ugyanis folytathatjuk a kört a tó körül, vagy a Hortobágy nyugalmat árasztó varázsát kereshetjük fel. Ha pedig hosszabb túrát szeretnénk tenni, akkor a nagyobb, vagyis a 95 kilométeres útvonalat is válaszhatjuk Tiszacsege irányában.

Érdemes télen is felkeresni a Tisza-tavat, ugyanis csak ebben az időszakban vehető szemügyre közelebbről is a több mint százéves fa, amely a Tiszafüred és Poroszló között található a nyúlgáton. Az ágak között bujkálva juthatunk el odáig. Két legenda is övezi, miszerint az egyik: tilos kivágni ezt a fát, ezzel védték a múlt értékét. A másik szerint az 1800-as években tájékozódási pontként szolgált.

A BRINGAZAS.HU Facebook oldalán élőben is bejelentkeztünk, amikor decemberben Poroszló és Tiszafüred között jártunk, ezt ITT lehet visszanézni.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!