A Megyer-hegyi Tengerszem kerékpárral is megközelíthető lesz

Látványos szakaszához érkezett a Megyer-hegyi Tengerszem turisztikai fejlesztése

A pályázatot már korábban elnyerte az önkormányzat, a hatósági engedélyek és közbeszerzési eljárásokat követően most már szemmel is jól látható a beruházás.

A 303 méter magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen.

Fotó Tokár Rita

A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. Szőlős terület fekszik a Tengerszem lábánál.

Fotó Tokár Rita

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé.

A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.

Fotó Tokár Rita

Már az oda vezető út is megújul, átalakul, lesz kerékpárút is.

Megnéztük,hogy haladnak a tervekkel, de sajnos még nagyon az elején járnak a munkálatok, viszont a montis bringásoknak kedvező a terep.

Foót Szántó Csaba

Egy széles, 5,5 méteres makadámút mellett kerékpáros sávot is kialakítanak valamint a csapadékvíz elvezetéséről is gondoskodnak. A Ciróka pihenőpark előtti métereken ér majd véget a kerékpárút.

Fotó Szántó Csaba

Magyarország 7 természeti csodája közül 2011-ben az első helyre rangsorolták a Megyer-hegyi Tengerszemet.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!