Alacsony a vízszint a Tisza-tónál

Akik a téli hónapokban kerékpárral a Tisza-tó körül bringáznak, feltűnhet valami érdekesség: a vízből kiállnak a farönkök, az üresen álló mólók alatt több száz kagyló hever az iszapba mélyedve.

 

A Tisza-tó téli vízszintjét kétlépcsős vízszintcsökkenéssel állították be, így az indulási 725±5 cm-ről eljutottak kb 110 cm-rel kevesebb jelenlegi szintig. Első lépésben november 11-től kezdődően csökkentették a vízszintet Kisköre-felső vízmércén mért 590 ± 10 cm-ig. Ezt követően december 3-án megkezdték a visszaduzzasztást 5 cm/nap ütemben a Kisköre-felső vízmércén mért 610 ± 10 cm-es vízállásig és ezt a szintet tartják a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Azért volt szükség naponta egy-másfél millió köbméterrel csökkenteni a Tisza-tó szintjét, hogy a folyó szolnoki szakaszán található felszíni vízkivételi mű zavartalanul működhessen. Másrészt árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent, ha a jégzajlás idején a vízszint korlátozza a kapuk mozgatását.

Kerékpárral a legideálisabb ezt a jelenséget megfigyelni, hiszen a töltésen haladva rácsodálkozhatunk, mennyivel távolabb van a víz az úttól.

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Fotó Tokár Rita

Tisza-tó legöregebb fája több mint 100 éves

Csak ebben az időszakban vehető szemügyre közelebbről is a több mint százéves fa, amely a Tiszafüred és Poroszló között található a nyúlgáton. Az ágak között bujkálva juthatunk el odáig. Két legenda is övezi, miszerint az egyik: tilos kivágni ezt a fát, így védték a múlt értékét. A másik szerint az 1800-as években tájékozódási pontként szolgált.

Fotó Balatonné Horváth Krisztina

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!