Bringázással is segíthetünk Földünk vízkészletének megóvásán

Az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját.

A víz világnapját minden év március 22-én ünnepeljük, azzal a céllal, hogy ráirányítsuk a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Megfogalmazták azt a célkitűzést, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Föld édesvízkészlete állandó, az összes víz mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Napjainkban közel 50 ország küzd vízhiánnyal, az emberiség 36%-a él vízhiányos régiókban.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Csak néhány érv, miért van szükségünk a vízre:

  • A víz tartja mozgásban az életet.
  • A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.
  • A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.

A fejlett országok között takarékos vízfelhasználónak számító Németországban például egy lakos naponta átlag csupán 124 liter vizet fogyaszt közvetlenül (ivóvízként vagy háztartásában), vízlábnyoma azonban a közvetett fogyasztás miatt eléri a napi 5000 litert.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Ha teletankoljuk az autónkat, ne feledjük, hogy minden liter üzemanyag előállításához 13 liter vizet használnak fel, ezért autókölcsönzéssel, kerékpározással, tömegközlekedéssel és üzemanyag-takarékos járművekkel nemcsak energiát, hanem vizet is megtakarítunk.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik, hiszen már több tavunk és folyónk partján tudunk kerékpározni. Felső-Tisza vidékén szinte végig kerékpárúton tekerhetünk, a Tisza-tó pedig igazi kerékpáros paradicsommá vált az elmúlt évben. A Velencei-tó se veszített fényéből, mivel közel van a fővároshoz és alig 30 kilométer alatt körbe tudjuk tekerni. Balaton még mindig első helyen áll, hiszen számtalan lehetőséget nyúlt a kikapcsolódni és sportolni vágyóknak. Folyamatosan beszámolunk a Budapest és Balatont összekötő kerékpárútról, így hamarosan még nagyobb szerepet kap a bringázás. Fertő-tó pedig a szomszédos Ausztriával vonzza a turistákat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, egyre több vízparthoz közel eső kerékpárúttal bővült az ország.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A víz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság vízigénye, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás mind fenyegetést jelentenek rá. Az ENSZ szakkutatói szerint a várhatóan bekövetkező vízhiány miatt a víz az évszázad végére valóban aranyat fog érni és egyik legfontosabb feladatunk Földünk vízkészletének megóvása és a megfontolt édesvíz felhasználás lesz.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!