Kerékpáros kirándulás a Dunakanyar elbűvölő településére, Zebegénybe

A Dunakanyar egyik legszebb települése, egy igazi ékszerdoboz Pest vonzáskörzetében.

A Börzsöny alig 1200 fős települése magával ragadó helyszíne a Dunakanyarnak. Több oka is van, amiért belopta magát a szívünkbe: a folyó közelsége, a hangulatos utcái, műemlékei, kilátója és mindezeket a hegy lábánál találjuk. Budapesttől alig 70 kilométerre járunk, vonattal is könnyen elérhető, sőt még hajóval is megközelíthető a település.

A feljegyzések szerint a zebegényi Malom-patak völgyében már 1251-ben bencés zárda állott. A török uralom alatt szinte teljesen elnéptelenedett, de az 1700-as évek elején elkezdték betelepíteni németeket, magyarokat és szlávokat.

Nagymaros felől érkeztünk Zebegénybe, alig néhány bringással találkoztunk útközben. Folyamatosan megújul a part, egy teraszos kialakítás a Duna mellett igazán egyedivé varázsolja ezt a szakaszt.

A vasúti sínek alatt tekertünk Zebegény központjába, ahol a Havas Boldogasszony tiszteletére épült a plébánia templom áll. Úgy döntöttünk, magasból is megnézzük a Dunakanyar pazar látványát a Kós Károly-kilátóból.

Két úton is meg tudjuk közelíteni, de egyik se bringabarát. Szőnyi István útról egy macskaköves út vezet, a másik pedig a Kálvária út szűk vonalán visz fel. Úgy döntöttünk az egyiket felfelé, a másikat lefelé nézzük meg, ugyanis mind a két út tartogat érdekességeket. A Kálvária utat választottuk először, ahol rábukkantunk Hajózási Múzeumra. 1984. július 12-én nyílt meg Zebegényben az első magyar hajózási magánmúzeum, Farkas Vincze hajóskapitány gyűjteményével és saját készítésű tárgyaival.

A múzeum létrehozásának az volt a célja, hogy bemutassa, milyen helyeken jártak a magyarok a világ tengerein hajózva, és közben milyen természeti népek kultúrájával ismerkedhettek meg.

A meredek kaptató után megérkeztünk a Kálvária-kápolnához, onnan pedig egy karnyújtásnyira volt a kilátó.

Mivel az erdélyi származású Kós Károlyról kapta a kilátó a nevet, ezért a vörösfenyő torony alsó része székely kaput formáz. Ha oldalról nézzük, akkor hasonlít a Havas Boldogasszony plébániatemplomra, amit Kós Károly tervei alapján készült, így meg is van a magyarázat, miért tisztelték meg ezzel.

Fentről egészen páratlan a panoráma a folyóra. Láthatjuk a Dőry-kastély fehér épületét, a hétlyukú hidat.

A zebegényi országzászló és hősi emlékmű az 1930-as években Maróti Géza tervei alapján épült emlékműegyüttes a börzsönyi falu fölé magasodó Kálváriahegyen. Az eredeti, nem teljesen elkészült együttest később az 1956-os forradalom emlékműveivel egészítették ki.

Bár csak tolni lehet a macskaköves úton, mégis megérte felmenni, mert gyönyörű a látvány a település fölött. Természetesen biciklitárolók is rendelkezésre állnak a központban, így nem kell mindenhová felvinni.

A településen keresztülfolyó Malom-völgyi-patak a Börzsönyben ered, Kóspallag északi határában, mintegy 610 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve északi, majd északnyugat-nyugati irányban halad, majd Zebegénynél éri el a Dunát. A kerékpárútra visszatérve jobbra alig pár kilométerre található Szob, onnan akár komppal áthajózhatunk a Duna másik oldalára és ott folytathatjuk a túrát.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!