Kerékpárral felfedeztük a História-völgyét

A História-völgy települései azzal a céllal fogtak össze, hogy évszázadok során fennmaradt kulturális emlékeit megőrizzék és átadjuk az utókornak.

A vidék jeles kutatója, dr. G. Fekete Éva, a Miskolci Egyetem docense ötletet volt, hogy ezt a régiót felkarolják és megmutassák, mennyi mindent rejt. Több település összefogásával pályáztak az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében fejlesztésekre, a megvalósításhoz 460 millió forint európai uniós támogatást nyertek el. Boldvától indul az 55 kilométeres útvonal, amely magában foglal többek között egy Hímes házat, az edelényi L’Huillier-Coburg kastély, vagy egy 17 méteres kilátó Szendrőn.

História-völgyet érdemes Boldva településéről indítani, a Barátok Házától. Ez a kulturális és turisztikai központban láthatjuk a helyi szerzetesélet emlékeit. Halotti Beszédnek is emléket állítanak, mert az egykori boldvai kolostorban keletkezett az első magyar nyelvi emlékünk.

Az egykori, Keresztelő Szent János titulusú, bencés apátsági templom a 12. század végén, román stílusban épült. A tatárjárás és a török pusztítások is megviselték. A 380 kg-os  és 94 cm harangon a következő felirata áll: „Az élőket hívom, a halottakat elsiratom, a viharokat megtöröm.”

A bringatúránkon tettünk egy kis kitérőt, mert Ziliz felé egészen csendes dimbes-dombos út várt minket. A település nevével máshol is találkozhatunk, mert ez egy virágra is utal. A gyógyászatban leveleit, virágait és gyökerét használják.

Hangács vidékét valaha hatalmas erdőségek övezték, az itt élők vadászatból és állattenyésztésből éltek. Itt vannak napjainkig a legősibb, legpatinásabb pincék a vidéken. „Rákóczi pincéje” falán, az 1400-as évektől kezdve láthatók feliratok napjainkban is.

Ha kihagyjuk ezt a kis kitérőt, akkor egyből Borsodszirákon keresztül gurultunk volna. A Hímes házban a paraszti barokk lakás- és viselet emlékeit mutatják be. Ezután Edelény következett, a mesebeli kastélyával.

Itt található Magyarország 7. legnagyobb kastélya. 2014 tavaszára készült el az épület és a környező, mintegy 5,1 hektáros park felújítása.

A L’Huillier-Coburg kastélyt a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette 1716-30 között. Majd Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében.

A református templom jelenlegei formáját Schulek Frigyes tervei alapján készült el.

Kevesen tudják, de Edelény tartogat még mást is a kastélyon kívül. Eltekertünk Szendrő felé vezető úton, egészen a város határában találtuk meg. A borsodi földvár 15 m magasan a Bódva partján áll, egy természetes szikladombon találtuk meg. Innen pedig káprázatos a fehérre meszelt falú Borsodi Tájház látványa.

20 éve helyt ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének. A Tájház három porta lakóház- és gazdasági épület-együttesét foglalja magába. A néprajzi, ipar- és agrártörténeti, művelődéstörténeti részletes bemutatását láthatjuk. Az 1860-as évekből származó Szathmáry-Horkay-ház szépen felújított épületében megtekinthető a kiállítás.

Vadászy-ház 1903-ban épült, hasonló a Szathmáry-Horkay-házhoz. Udvari oszlopsora kiemeli a porta egykori gazdagságát.

Alig néhány kilométerre található Szendrőlád, ahol a cigány kultúra, a képzőművészet és kézművesség kiállítása kapott helyet. Hangszereket próbálhatnak ki, cigány dalokat, meséket tanulhatnak. Szendrőtől Hidvégardóig még számos látnivaló vár arra, hogy felfedezzük, hamarosan visszatérünk erre az útvonalra.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!