Kerékpártúra a japán cseresznyevirágos Sárospatakon

Télen már bringáztunk Sárospatakon, de talán tavasszal még szebb látványt nyúlt a város a virágzó japán cseresznyefáival vagy a Bodrog partján lévő zöldellő növényeivel.

A városba az EuroVelo 11 útvonalon, Tokaj irányából érkeztünk. Az Arany János utcán található görög katolikus templom felé vezető úton egyből rácsodálkozhattunk a japán cseresznyefák most nyíló virágaira. Japánban őshonos fák virágai jelentik a tavasz kezdetét. Minden év áprilisában virágba borulnak a sárospataki görög katolikus templom előtt a japán cseresznyevirágok. 2018-ban Sárospatak megkapta az Aranyfa díjat a Virágos Magyarország versenyen. Évek óta folyamatosan magas pontszámot szerzett a város, ezért kaphatta meg ezt a rangos elismerést.

Ezután tovább tekertünk Makovecz térre, az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusához.

A város központja jelenleg csendes, szinte csak kerékpározó családokkal találkoztunk. Eltekertünk a Bazilika felé is, ahol Szent Erzsébet és férje, Thüringiai Lajos őrgróf lovasszobra áll. A templom Szent Erzsébet nevet kapta, mivel 1207-ben itt született. Pünkösdkor Szent Erzsébet napok keretében megemlékeznek róla és a hagyományos kosztümös felvonulás közben megismerhetjük életét.

A macskaköves úton legurultunk a Vízikapu felé, amely hosszú ideig a várfallal körülvett Várnegyed egyetlen bejárata volt a Bodroghoz. A folyó partján kialakítottak egy 800 ülőhelyes szabadtéri színpadot, ahol koncertekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket.

A Retel utcáról ráfordultunk a hídra, így innen láthatjuk a Bodrog-partján zöldellő növényeket. A koronavírus miatt még csendes a folyó, de tavasztól késő őszig megtelik a vízi sportok kedvelőivel. Több kisebb folyó, patak vizéből táplálkozva egészen Tokajig kanyarog, majd ott a Tiszába ömlik.

Sárospatak végét jelző táblánál balra kanyarodtunk a Bordog holtágához, a Berekbe: a horgászok, a kirándulók szívesen töltik itt a szabadidejüket.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!