Kerékpártúra Vizsolyba, az első magyar nyelvű Biblia otthonába

Ha Vizsoly, akkor Biblia. A települést az első teljes magyar nyelvű Biblia fordítása tette országszerte ismertté.

Mád felől érkeztünk Vizsolyba, sajnos kerékpárutat nem találtunk ezen a környéken, de annál szebb tájakon tekertünk. A falu határában már rögtön megállásra invitált a Kőfejtő táblája. Az itt bányászott riolittufa könnyen faragható, puha kőzet rendkívül jó hőszigetelő is, amelynek kedvező tulajdonságát használták ki a jellegzetes népi épületeknél.

Alig néhány száz métert tekertünk, máris feltűnt előttünk a református templom fehér falai. A román kori, kőfallal övezett, gótikus stílusban kibővített temploma országunk egyik legbecsesebb műemléke. A 15. századból származó freskókon látható a Szent László legenda, a Kálvária-jelenet, az angyali üdvözlet, Mária és Erzsébet találkozása is. Nagy kincset őriz a falu Árpád-kori református temploma, ugyanis az egyik eredeti Bibliát meg is lehet nézni. Történt ugyanis 1590-ben, hogy Károli Gáspár gönci református lelkész itt nyomtatta ki a bibliafordítását több száz példányban.

Vizsolyban alapították meg Magyarország egyik legrégibb könyvnyomdáját, abból a célból, hogy Károlyi Gáspár gönci prédikátortól fordított bibliát itt nyomtassák ki. Ez idő tájt Göncön volt tanuló Szenczi Molnár Albert is, aki gyakran hordozta Károlyitól a nyomdába és onnan vissza a kéziratokat és korrektúrákat. A falu hajdani általános iskolájában látogatóközpontot alakítottak ki, a Református Betlehem 2013-ban nyitotta meg kapuit.

A templommal szemben található a református tanító szolgálati lakásaként funkcionált épület, amelyben egy korhű 16. sz-i nyomdaműhely, interaktív biblianyomdászat látható.

A hungarikumok sorába került a Vizsolyi Biblia, mert ez az első teljes, magyar nyelvű biblia.

A vizsolyi templomból 2002. február 10-én ellopták az eredeti példányt és csak egy évvel később, 2003 szeptemberében Komáromban, egy elhanyagolt épületben egy tartály alatt, fóliába csomagolva találták meg.

A Biblia és Károlyi Gáspár életét bemutató kiállítással Göncön találkozhatunk, különböző fordítású és nyelvű bibliákkal, interaktív kiállítási alkalmazásokkal várják a látogatókat. Ha már Vizsolyban jártunk, betértünk a Mézmúzeumba, ahol testközelből és interaktív módon mutatják be a méhészet valódi szépségét.

Sok hasznos információt megtudtunk a mézről, mint például azt, hogy ez az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság. A háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is. Sok antioxidánst is tartalma miatt, védi az izmokat az intenzív edzések során. Hejce irányába tekertünk tovább, a zempléni művészfaluról hamarosan mesélünk.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!