Kipróbáltuk az Alsóörsről Veszprémbe vezető új kerékpárutat

Balaton-felvidék kiemelt értékei között szerepel Alsóörs és környéke.

Hivatalos átadás még nem volt, de mire eljön a jó idő, már Veszprémből biztonságos kerékpárúton tekerhetünk a Balatonig. Még tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy elkezdődtek a munkálatok. Összesen 750 millió forint uniós és kormányzati támogatással kilenc kilométeres kerékpárutat építenek Felsőörsön és Alsóörsön át, egészen a Balatonig.

Veszprém megyében 86 kilométeren, 24 településen építenek, illetve újítanak fel bicikliutakat, és a leghosszabb ez a szakasz.

Az októberi közleményben az állt, hogy az út a tervek szerint 2021. február végén készülhet el Felsőörs és Alsóörs közötti szakasz. Valóban, szinte már csak apró simításokon dolgoztak Felsőörs közelében, amikor ott tekertünk.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy gondoskodnak a szükséges felszerelésről is, például illemhelyekről, padokról, más utcai bútorokról, különféle eszközökről. Óriási érdeklődés volt nyáron a Balaton iránt, a tó reneszánszát éli, és nagy szükség van a kerékpárutakra, amelyek településeket, embereket kötnek össze.

Felsőörs weblapján folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy állnak a munkálatokkal. A jelenlegi tájékoztatások szerint, ha az időjárás is kedvező, akkor mind Alsóörs, mind Felsőörs területén ágyazat építési feladatokat végeznek, rendezik az árkokat, kihelyezik a forgalomtechnikai jelzések (táblák, burkolat jelek), és a tereprendezés marad hátra.

Veszprém előtti szakaszon még bőven akad építési feladat, kevesebb mint 2 kilométeres szakaszon még nem kezdődtek el a munkálatok.

Ha már Felsőörsön tekerünk, akkor érdemes egy kitérőt tenni a prépostsági templomnál. A bővizű forrásokban gazdag vidéken már az őskor embere is megtelepedett. Azon a dombon, ahol a templom áll, a 11-12. században temető terült el. Feltételezhető, hogy a temetőben már a jelenleginél korábban is állt templom, talán éppen a mostani templomhajó helyén. Világi prépostság volt, ami azt jelentette, hogy Felsőörsön a templom mellett kanonokokból álló társaskáptalan működött, élén a préposttal aki a falu plébánosi teendőit is ellátta.

Az Alsóörs jelképének is tekinthető kisnemesi udvarház nem csak kultúrtörténeti szempontból képvisel jelentős értéket, udvaráról a Balaton és a Tihanyi-félsziget látványában is gyönyörködhetünk, már ezért megérte erre biciklizni.

A fénykép 2020.október 15-én készült.

Még ősszel jártunk a Somlyó-hegyen, a kilátót rövid kaptató után értük el, de a fantasztikus körpanoráma miatt megérte feltekerni.

A fénykép 2020.október 15-én készült.

2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosaként sok érdeklődőt vonz majd, akkor a kerékpárút igen fontos eleme lesz a balatoni térség kapcsolódásának.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!