Női bringások két keréken

A világon 1917, Magyarországon 1948 óta ünneplik március 8-án a nőket. Munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos nap volt.

Az 1890-es években a kerékpározás új lehetőségeket nyitott az emberek számára, így a biciklizés által a nők is több szabadságot kaptak. Újdonságnak számított a versenyeken a női bringások jelenléte, és az elvárt szoknya helyett nadrágot húzhattak, hogy kényelmesebb legyen a kerékpározás. A első magyar versenyzők, akik nadrágban versenyeztek: Bernát Olga, Bernát Nina és Schenker Teréz.

Kerékpáros hölgyek Londonban az 1900-as évek elején Fotó Corbis Historical

Leeuwardenben található egy olyan kerékpáros lányt ábrázoló szobor, amely azoknak a nőknek állít emlékek, akik kerékpárral jártak a II. világháborúban élelmet osztani.

Fotó: Leeuwarden

Az évek során a nők egyre jobban kezdték felfedezni, hogy a kerékpározás több szabadságot nyújt. Manapság már nem feltűnő, ha egy nő kerékpározik. Sokan indulnak útra egyedül, hogy határaikat feszegessék vagy valamilyen fontos céllal tekerjenek idegen országokban.

Fotó: Fiona Kolbinger

Egyre jobban előtérbe kerülnek a versenysportok terén is, sőt megmutatják erejüket, hogy ugyanúgy képesek küzdeni egy-egy versenyen. A tavalyi Transcontinental Race versenyt a 24 éves német orvos, Fiona Kolbinger nyerte. Burgaszától indulva 4000 kilométert tekertek az indulók, Fiona 10 nap, 2 óra és 48 perc alatt teljesítette, a második helyezettet Ben Daviest kb 10 órával előzte meg. Nem is kell messzire mennünk, hiszen Benkó Barbara vagy Vas Kata Blanka is sorra hozza a jobbnál jobb eredményeket.

Fotó: Vanik Zoltán

Fotó: attentionbuilders

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!