TOP 11 kerékpárút Magyarországon 2022-ben

2022-ben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik útszakasz lesz Az Év Kerékpárútja.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpárútját keresik.

Az Év Kerékpárútja pályázat célja, hogy minél többen ismerjék meg Magyarország legszebb, legjobban kialakított, karbantartott kerékpárútjait, és ezáltal sokan kapjanak kedvet a bringázáshoz. A pályázatra bárki jelölhette a kedvenc útvonalait. Március 25-én lezárult a pályázat.

Az Év Kerékpárútja pályázatra érkezett jelölések közül szakmai zsűri alakította ki a döntősök sorát. A végső nyertest, és ezáltal az Év Kerékpárútja címet a közönség szavazatai fogják eldönteni. A végeredményt az elmúlt évhez hasonlóan május 11-én, A Közlekedési Kultúra Napján fogják kihirdetni a szervezők.

2022. április 22. és május 4. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehet szavazni, az adott fotóra történő lájkolással, illetve itt a cikkben a képekre kattintva is lehetőség van szavazatot leadni!

Kaposvár-Deseda-tó

A Kaposvár közelében körbe kerekezhető tó egy igazi szabadidős paradicsom. A 15 km-es tókerülés kétszer ilyen hosszú kalandra egészíthető ki, ha a város központjából indulunk. Az útvonal csodálatos környezetben vezet minket, kikapcsolódásunkat pedig számos pihenőhely szolgálja. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait figyelhetjük meg. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglátogathatjuk, ahova egy bájos fahíd vezet át.

Barcs-Drávatamási

Egy hiányzó szakaszt pótol a nemrég átadott 9 kilométernyi kerékpárút, amely összeköti a két Dráva-menti települést. Az egykori Vasfüggöny vonalán tekerhetünk, ha az EuroVelo 13 útvonalát követjük. Fantasztikus ősfás környezetben tekerhetünk, és a fák közé pillantva majdnem végig láthatjuk a Dráva folyót. Sok helyen van lejáró közvetlenül a vízpartra. Drávatamásiba érkezve gyönyörű vendégházak és egy új magas színvonalú pihenő is vár minket.

Győr-Pannonalma

Régóta várt útszakasz a Győrből Pannonhalmára vezető kerékpárút. A folyók városából indulva egy sík szakaszok szeljük át a Kisalföldet, majd a Sokorói-dombság tájaira érve jutunk el Nyúlra. A faluból kivezető úton már egészen közelről látjuk a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesét. Egy szép fasor kíséretében érünk be Pannonhalmára, ahol a nap hátralévő részét rászánhatjuk az egyházi látnivalókra vagy röviden csak egy süteményre. Ha hosszabban tekernénk, jelzett úton folytathatjuk utunkat akár egész Balatonfüredig.

Budapest-Szentendre

Másfél éve adták át a Duna jobb partján teljes hosszában a Budapest–Szentendre között vezető kerékpárutat. Az útvonal az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat része. Ez a tény és a főváros közelsége teszi ezt a szakaszt az ország egyik legforgalmasabb bringaútjává. A Lupa-tó, az ártéri erdő, a széles sávok tovább emelik nívóját. Az ártéri erdőben épített landart szobrok pedig az egyik legkülönlegesebb hangulatú úttá varázsolják az amúgy is mesés szakaszt.

Budapest-Nagykovácsi

Az agglomeráció legnagyobb zsákfalujába biciklizhetünk az újonnan átadott Budapest-Nagykovácsi kerékpárúton, melyet a munkába tekerők és a hétvégi bringatúrázók is előszeretettel használnak. A település eddig is népszerű volt a bringások körében, de korábban csak autóval volt megközelíthető. Nagykovácsiról rácsatlakozhatunk a Pilis Bike hálózatára, amin remek élményeket szerezhetünk, de a komoly kihívásokat keresők is megtalálják a számításukat a helyi mountain bike pályán. A Budapest-Nagykovácsi útvonal különlegessége, hogy egy szakasza fokozottan védett természeti területen a Remete-szurdokon halad át.

Székesfehérvár-Kisfalud

A királyok városa új kerékpárutat kapott: a központból keleti irányba indulhatunk két keréken felfedezni a környéket. Mitagadás, ez a szakasz hiánypótló, hiszen az EuroVelo 14 vonalát követve ezen a remek bringaúton juthatunk el a Velencei-tóhoz. A 7-es főút alatt alagúton átfúrja magát az új szakasz, amin a régivel ellentétben a forgalomtól zavartalanul gurulhatunk. Az sem mellékes, hogy a Kisfaludról munkába járók mellett a Budapest-Balaton kerékpárút részeként nagy népszerűségnek örvend a kerékpárút.

Mezőkövesd-Bükkzsérc

A Bükk panorámája bontakozik ki elénk, ahogy Mezőkövesdről északnak indulunk a kiváló kerékpárúton. Bogácsra érve eltávolodunk az autóforgalomtól, és kinyílik a tér a szántóföldek mentén. Cserépfaluba érve érdemes egy kis kitérőt tennünk a „Kisamerika” barlanglakásokhoz és a Milleniumi kilátóhoz. Tovább tekerve a Suba-lyuk esik utunkba, ahol az emberiség évezredes titkaiba leshetünk be. Bükkzsércre érve már a hegység tövében vagyunk, ahol számtalan módot találunk szabadidőnk eltöltésére.

Örvényes-Tihany

A Balatonba benyúló Tihanyi-félsziget panorámáját lehet élvezni tekerés közben. A 6 kilométeres szakasz fele az EuroVelo 14 kerékpárút része, és a Balatont megkerülők is átgurulnak ezen a részen. Idén készült egy fákkal szegélyezett bringaút, amely Tihany határáig vezet az autóktól elkülönítve, biztonságban. Az út levendulaföldek mellett vezet, megérkezés után adja magát, hogy meglátogassuk a középkori apátságot. Ha a madarak szemével szeretnénk a tájra tekinteni, túrázzunk fel az Őrtorony-kilátóba!

Vác-Ipolydamásd

Ma már meg sem állsz Ipolydamásdig, ha a Dunakanyarban bringázol a folyó folyásával szemben. A jó minőségű kerékpárút nagyon csábító hétvégi program bárki számára. Szinte teljesen vízszintesen vezet az út, így az egész család nyeregbe pattanhat, senkinek nem lesz megterhelő a túra. A Duna közelsége nyugalmat áraszt, a Visegrádi- és Budai-hegység, illetve a Pilis csúcsai pedig csodás horizontot rajzolnak az ég határára. A kerékpárút az egyik legnépszerűbb Eurovelo 6 szakasz Magyarországon, hiszen egészen Budapestig tekerhetünk bringaúton.

Pécs-Orfű

A mediterrán életérzés városának legtöbb utcája emelkedik, így bármerre bringázunk, nem csak a kaland, de a csodás kilátás is garantált. A 13,5 km legnagyobb része az erdő sűrűjében kanyarog, így keresve sem találnánk jobb kikapcsolódást. Az Égervölgy-tó melletti szusszanás után érdemes megállnunk a Remeteréten is, hogy a Sós-hegyi kilátóról is szemügyre vegyük a tájat. A Malommúzeum mellett elgurulva érünk el úti célunkhoz, a Pécsi-tóhoz. Ha nem lenne elég ez a kalandozás, az Abaligeti-barlangig folytathatjuk utunkat.

Veszprém – Felsőörs – Alsóörs – Balatonalmádi – Veszprém

A királynék városából a Balatonig gurulhatunk kiváló minőségű kerékpárúton. Felsőörsre legurulva a jegenyefák árnyékában elénk tárul a Balaton víztükre és a Somlyó-hegyi kilátó csúcsa. Utóbbiba fel is mehetünk, hogy megcsodáljuk a panorámát, és ha elég meleg van, Alsóörsön meg is márthatjuk magunkat a tóban. Balatonalmádit elhagyva az egykori vasút vonalát követve kaptatunk fel kiindulópontunk felé. A kalandos erdei mászást természetesen kiválthatjuk a Balatoni Bringakörrel is.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!