Zempléni kerékpártúra a Föld napja alkalmából

A Föld napját 1970 óta április 22-én ünnepeljük, de napjaink részévé kellene, hogy váljon a jövőnket biztosító bolygó védelme.

50 éve telt el azóta, hogy amerikai egyetemisták kezdeményezése által, ezen a napon nagyobb figyelmet kap a Földünk. Azóta már több mint 175 ország csatlakozott, így ez lett UNESCO világnapjai között az egyik legnépszerűbb. 1990-ben világmozgalommá vált, ezért április 22-én nagyobb hangsúlyt nap a kék bolygónk.

A kialakult jelenlegei helyzet miatt a Földünk egy “különleges” születésnapi ajándékot kapott: sokkal kevesebb a felesleges vásárlás, csökkent a károsanyag-kibocsátás, megpihen a bolygónk. Az otthon töltött időszakunkban lehetőségünk van eddigi pazarló vásárlásainkat, szokásainkat átgondolni és kitalálni, hogyan lehetne változtatni, környezettudatosabban élni a napjainkat.

A koronavírus egyik pozitív hozadéka, hogy az elmúlt hónapokban többen felhagytak a tömegközlekedési eszközök használatával és  kerékpárra váltottak.  Budapesten is több kerékpársávot alakítottak ki. Ha pedig életünk részévé válik a bringázás, akkor a szabadidőnkben szívesen kelünk majd hosszabb túrákra is a környező erdőkben.

A Föld napja alkalmából a zempléni erdőkben tettünk egy kellemes kerékpártúrát a madarak élénk csiripelésével kísérve.

Ahová már autóval nem lehet behajtani, oda legtöbbször kerékpárral engedélyezett, ezáltal lehetőségünk van elvonulni a város zajától.

Az Országos Kéktúra útvonalától 200 méterre található ez a több száz éves öreg tölgy. Rákóczi Ferenc emlékét őrzi a fa, mert ennek árnyéka alatt pihent meg, miközben járta birtokait.

Gravel vagy mountain bike típusú kerékpárokkal jól járhatóak az erdészeti utak. A fakitermelés után hátrahagyott mély nyomokat igyekeznek kiegyenlíteni, hogy könnyebb legyen a közlekedés.

Az erdő mélyén csodálatos látványban lehet részünk, ahogy a tavasz színe egyre erősebben jelennek meg a növényeken.

Távol a város és a kipufogó gázoktól, igazán élvezetes a friss levegőn kerékpározni. Az erdőből kiérve előttünk volt Vágáshuta, és a távolban Füzér vára is köszöntött minket. A látványtól búcsút intve, visszatértünk a fák ölelésébe.

A vulkanikus eredetű Magas-hegy látványa pihenőre csábít a magason fekvő tisztáson.

Pihenésünk alatt, még az állatok is kíváncsian figyeltek fel ránk, mi járatban vagyunk az otthonukban.

Az erdőt elhagyva akár aszfalton is érezhetjük a természet energiáit.

Néhány tanács, hogy kerékpározás közben is a környezettudatosak legyünk:

  • Ha teheted, kerékpárral járj dolgozni!
  • Ne szemetelj, kerékpártúrákon is inkább vidd magaddal a szemetet, amíg nem találsz kukát!
  • Mellőzd az egyszeri műanyagflakonok használatát!
  • Amíg bringázol, kapcsold le a felesleges energiákat a lakásodban vagy húzd ki a konnektorból!

Környezettudatosság kifizetődik, hiszen ami káros a környezetünkre, az valószínűleg ránk is rossz hatással lesz. Bolygónk sorsa a kezünkben van, minden nap figyeljünk a Földünk egészségére!

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!