Bronzérmes lett a magyar csapat a kerékpárlabda világkupán

December 6 és 8-a között Baselben rendezték meg az UCI Indoor Cycling World Championships-et.

A nevezők között volt magyar kerékpárlabda párosunk is, Toma Vilmos és Árendás Tamás. Összesen 7 nemzet mérte össze erejét a világbajnokságon a B csoportban. Kétszer hét perc állt a csapatok rendelkezésére, hogy megmutathassák a legjobb tudásukat a versenyen.

Fotó Monika Schrott

„A mezőny erősnek bizonyult. Célunk minimum a dobogó második foka volt, de sajnos ebben az évben nem sikerült a célunkat elérni. A pálya csúszóssága néha váratlan helyzeteket teremtett, de ezt sikerült leküzdenünk és a dobogó harmadik fokára állhattunk fel. Szeretnénk a következő évben a dobogó legfelső fokát megcélozni és ezért keményen fogunk dolgozni.”– nyilatkozta a magyar csapat.

Fotó Monika Schrott

Malajzia ellen fölényesen, 10:2-re győztek. Végül a dobogó első helyére Lichtenstein csapata állhatott és a második helyezett pedig Japán lett.  A magyar csapat harmadik helyezést ért el.

Fotó UCI

Kerékpárlabda kezdete 

1883. szeptember 14-én találta ki Nicholas Edward Kaufmann, aki a kerékpárja segítségével terelgette a saját kutyáját és ebből az alapötletből indult ki.

Ismerkedjünk meg  a szabályokkal!

A versenypálya szabványos teremkerékpár-pálya méret, úgy a kerékpárlabdánál, mint a művészkerékpárnál. 14 méter hosszú és 11 méter széles. Ezt egy 30 cm magas, 60 fokban döntött palánk határolja.

Fotó UCI

A labda gömb formájú és durva vászon borítja. A súlya 500 g és 600 g között van, az átmérője 17-18cm és a belseje faforgáccsal és lószőrrel van töltve. Lövéseknél és szabadrúgásoknál a labda sebessége a 70-80km/h sebességet is elérheti.
A játék a labdával, a kerékpár kerekeivel és a testtel lehetséges, persze a kezek és a lábak alkalmazása nélkül (a kezekkel mindig a kormányt kell fogni, míg a lábaknak folyamatosan a pedálon kell lenniük), de a fejelés megengedett.

A csapatok 2 játékosból állnak: kapusból és védőjátékosból. Szükség esetén pozícióikat szabadon cserélhetik. A játékidő 2×7 perc felnőtt kategóriában, a két félidő között szünet van, amely 2 perc hosszú és utána a csapatok térfelet cserélnek. Junior kategóriában 2×6 perc és iskolás kategóriában 2×5 perc a játékidő.
A büntetőterületen belül,−vonallal határolt 2 méter sugarú félkör a kapu előtt−csak egy játékos védekezhet. A védőjátékos (kapus) itt kézzel megfoghatja a labdát. Az ellenfél csak akkor mehet be a büntetőterületbe, ha a labda is bent található és akkor is csak egy támadó. Amennyiben labda nélkül megy be a támadó játékos, abban az esetben a védekező csapat jön szabadrúgással.

Fotó Monika Schrott

A büntetőrúgás 4 méter távolságból kell elvégezni a büntető pontról. Büntetőrúgást vonnak maguk után például: a durva szabálytalanságok, ha mindkét védő a büntetőterületen belül tartózkodik.

Az a játékos, aki leteszi játék közben a lábát, a saját kapuja melletti vonalat (alap-gólvonal) köteles megkerülni, illetve egyszer áthaladni rajta. Amíg nem teszi meg nincsen joga a játékhoz. Ha ilyen esetben hozzáér a labdához vagy csak zavarja a játékot akkor szabadrúgás, de akár büntetőrúgás is adható.

Gratulálunk a magyar csapatnak! 

TACK Kerékpár Szakosztály

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!