Valter Attila fantasztikus eredménnyel zárta a Giro d’Italiát

Valter Attila a legjobb 30 között zárta az embert próbáló Giro d’Italia kerékpárversenyt.

Elégedett vagyok. Fontos, hogy az ember elégedett legyen azzal, amit elért, és úgy gondolom, jól sikerült ez a három hét” – fogalmazott a CCC 22 éves magyar sportolója, aki először szerepel háromhetes körversenyen.

Foto CCC Team

Valter a viadal előtt top tízes szakaszeredményt tűzött ki célként.

Márpedig a Sestriere háromszori megmászását és több mint 3500 méter szintkülönbséget tartalmazó nehéz szombati hegyi befutós etapon kilencedikként ért célba. A szakaszon egészen a hajráig a rózsaszín trikós Wilco Kelderman csoportjában tekert, és végül olyan klasszis versenyzőket előzött meg, mint a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibali. “Az utolsó emelkedőn már tényleg teljesen a határaimat feszegettem, de amint láttam, hogy Nibali leszakadt, ez adott még egy extra löketet. Megmutatta, hogy egy top 10-es helyért megyek és habár ez nem a győzelemért ment, nagy nevek előtt vagyok és nagy emberekkel megyek együtt, ami jó érzés és önbizalommal töltött el.”

Fotó CCC Team

“Már Cesana Torineséből az első felfelére jónak éreztem a lábaimat, bár nehéz volt ott maradni a rózsaszín trikóssal. Az utolsó kilométeren szenvedtem is eléggé, hogy visszaérjek, és velük kezdjem a lejtmenetet. Ez végül sikerült, és ott egész jól ki tudtam pihenni magam” – fejtette ki a Tour de Hongrie-győztes Valter. Hangsúlyozta, nem tudta, hogy a következőt kibírja-e, ugyanakkor abban már biztos volt, hogy ez “egy viszonylag jó eredmény” lesz. Kitért rá, eléggé a végén jött meg az önbizalma.

Fotó Giro d’Italia

Közösségi oldalán Valter úgy fogalmazott a szakaszt követően:

“Ma végre úgy versenyeztem, ahogy szerettem volna, és egy olyan eredményt sikerült elérni, amit előzetesen célként tűztem ki magamnak”.

Felidézte, a verseny előtt hallott egy mondást, amely szerint kétféle kerékpáros van: aki már ment háromhetest, és aki még nem. Mint írta, immár megérti ezt, hiszen egy Grand Tour semmilyen más viadalhoz sem hasonlítható.

Fotó CCC Team

Akárhogy is fejezem be a versenyt, életem legnagyobb élményével gazdagodtam, és alig várom, hogy jövőre újra nekivágjak egy Grand Tournak, konkrétabb célokkal, tekintett előre Attila.

Valter a 27. helyről kezdte a 103. Giro d’Italia vasárnapi zárószakaszát, és 15.26-kor vágott neki a 15,7 kilométeres milánói egyéni időfutamnak. Végül 41. helyen végzett, az összetettben pedig 27.helyen zárta a versenyt. Korábban egy magyar kerékpáros indult háromhetes körversenyen, a hétszeres Grand Tour-résztvevő Bodrogi László legjobb összetett eredménye a 2002-es Tour de France-on elért 62. pozíció volt.

Fotó CCC Team

Valter a Kossuth Rádiónak úgy fogalmazott: tanulni érkezett a viadalra, és örül, hogy sikeresen zárult az első háromhetese. Hangsúlyozta, nem akart célokat megfogalmazni úgy, hogy sosem csinált ilyet korábban, és a Giro előtt nem gondolta volna, hogy egy ilyen jó eredmény összejöhet. Viccesen hozzáfűzte: ugyanakkor ennél lehet még 26 hellyel előrébb is végezni. Arra a kérdésre, hogy lehet-e ez az elérhető maximum, azt mondta: ezt egy Grand Tour-viadallal a háta mögött is nehéz kijelenteni.

Fotó CCC Team

“De úgy érzem, ez is benne van a pakliban. Mindig optimista voltam, most is bizakodó vagyok, és úgy érzem, nem a lehetetlen kategória” – fejtette ki Valter. “Nagyon nehéz, nem fogadnék rá nagyobb összegben, hogy én majd biztos, hogy egyszer dobogón végzek vagy tudok nyerni egy ilyen versenyt, de látom azt, hogy lehetséges. De ellene sem fogadnék, és ez egy nagyon megnyugtató érzés.” Elárulta, a szombati szakaszon elért kilencedik helye után csapatán belül méltatták a versenyzését és a lélekjelenlétét, hogy volt ereje kikerülni például a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibalit. Mint mondta, jól esett számára a csapat elismerése.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!