Hogyan maradj nyeregben hideg időben – praktikák téli bringázáshoz

Ismét rövidek a nappalok, egyre hűvösebb az idő és megállíthatatlanul közeleg a tél. Azt jelentené ez, hogy itt az ideje garázsba tenni a bringát? Dehogy.

Egy kicsit több időt kell fordítani a felkészülésre, és talán be kell szerezni pár meleg ruhát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár őszi-téli tippet arra, hogy hogyan tartsd melegen magad a bringán.

Rétegek

A legalapabb tanács, amit mindenki hallott már ezerszer tinédzser kora óta: öltözz rétegesen! És bár tényleg alap, nem lehet elégszer elmondani. Sportoláshoz pedig különösen fontos ez. Legyen rajtad egy jó alapréteg, hogy ne izzadd át a külső rétegeket, mert attól lehet igazán (meg)fázni. Nagyon jól tudom, hogy milyen nehéz megállni egy átöltözés miatt, amikor lendületben van az ember, ezért azt javaslom, hogy az alapréteg fölé olyan rétegek kerüljenek, amiket akár menet közben is könnyen tudsz fel-le cipzárazni, így egy mászáskor tudsz egy kicsit szellőztetni, a dombtetőn pedig fel tudsz cipzárazni.

Ne öltözz túl

Ne dobj fel mindent, amid van egyszerre, mert így a mászásokon nagy eséllyel túl meleged lesz, túl sok vizet veszítesz, amit a hideg időben hajlamosak vagyunk nem megfelelően pótolni. Ráadásul az átizzadt pulcsiban, dzsekiben fázni fogsz lefelé, ami pedig rengeteg energiát emészt fel, amit fordíthatnál akár tekerésre is.

Csak lazán a végtagokkal

Nincs is rosszabb, mint amikor csontig fagyott ujjakkal kell fékezni, váltani, márpedig a kezek és a lábak általában az elsők, amik fázni kezdenek, amit sokan gyakran úgy próbálnak kezelni, hogy dupla-tripla zokni-, vagy kesztyűréteget húznak. Ez nem túl jó ötlet, mert ettől nagy eséllyel szűkös lesz a cipőd, túl szoros a kesztyű, ami korlátozza a vér áramlását ezekben a végtagokban, aminek az lesz az eredménye, hogy bizony fázni fog, rétegek ide vagy oda. Nagyon fontos, hogy hagyj helyet a vér szabad áramlásának. A féktelen zokniduplázások helyett érdemes inkább befektetni egy jó kamásliba vagy egy téli cipőbe, amik kívülről tartják melegen a lábadat azáltal, hogy nem engedik be a jegyes szelet. Ugyanez vonatkozik a kezekre is, érdemes inkább egy nagyobb, vastagabb kesztyűt húzni, ahelyett, hogy sok kicsibe préselnénk azokat az ujjakat. A végtagok melegen tartása egyébként saját tapasztalatom alapján különösen fontos, én sokszor úgy vagyok vele, hogy ha ezeket sikerül melegen tartanom, akkor már jól érzem magam még akkor is, ha egyébként alulöltöztem egy kicsit.

Útvonaltervezés

Az hogy mennyire van hideg egy túrán, nem csak attól függ, hogy milyen évszak van éppen. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen útvonalat választasz őszi-téli bringázásokhoz, illetve, hogy az útvonal melyik részére tervezel bizonyos szakaszokat. Érdemes figyelni például arra, hogy ne egy nagy ereszkedéssel kezdd rögtön az út elején, amikor még nem pörgetted fel eléggé a keringésedet, de ne is hagyd estére, amikor eleve hűvösebb van.

Téli, új-zélandi túráim alatt a saját bőrömön tanultam meg, hogy a tervezésnél érdemes belekalkulálni azt is, hogy a nap melyik szakaszában honnan ér majd minket, illetve az utat a nap. Egyrészt nincs is jobb annál mikor egy fagyos lejtő után lelassulva egy napos szakaszon újratöltheted a hőraktárat, másrészt pedig, az évnek ebben a szakában az utak -különösen a fákkal övezett szakaszokon- a nap nagy részében árnyékban maradnak még akkor is, ha egy felhő sincs az égen. Az árnyékos részek pedig jóval hidegebbek lesznek, amit nem csak a saját hőérzetünk miatt fontos figyelembe venni, hanem azért is, mert egy-egy ilyen árnyékos kanyarban még akkor is megbújhatnak jégfoltok, ha nekünk egy szál mezben is melegünk van. Ezen kívül azt se felejtsük el, hogy mászásoknál 100 (vertikális) méterenként átlagosan egy fokot hűl a levegő hőmérséklete.

Eső

Azt hiszem ez nem igényel túl sok fejtegetést. A hidegnél csak egy dolog rosszabb: az esős hideg. Kövesd az előrejelzést, és ha belefér, halaszd el a túrát. Ha nem fér bele, tegyél meg mindent azért, hogy minél tovább száraz maradhass. A bringán legkönnyebben nem is felülről, hanem alulról ázunk meg, ezért életmentő lehet egy jó vízálló kamásli, és -akármennyire is bezavar az esztétikába- egy pár sárvédő. Amúgy ha minden kötél szakad egy darabig ki lehet bírni zacskóba húzott lábakkal is, párszor folyamodtam ehhez Vietnam esős évszakában, de tény, hogy én semmit sem utálok jobban mint a cuppogós cipőben tekerést. A felső rétegeken pedig rengeteget tud segíteni a rendszeres vízállósító impregnáló kezelés, ehhez lehet szuper spray-ket kapni bringaboltokban.

Kávészünet

Állj meg gyakrabban rövid szünetekre, dobj be egy meleg italt, és pótold a kalóriákat. Ez szuper alkalom arra is, hogy hidratálj, ami gyakran nem esik olyan jól a bringán, hidegben, viszont télen-nyáron nagyon fontos. Ne felejts el zárat vinni, hogy biztonságban legyen a bringa amíg te kávézgatsz. Az esős hidegnél csak egy a rosszabb: bicikli nélkül maradni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!