Hasznos tanácsok az őszi bringázáshoz

Itt az ősz, az esős, borongós idő. Ám ha gondosak vagyunk, nem kell bringánkat tavaszig félrerakni, egy kis figyelemmel akár a latyakos tél megérkeztéig élvezhetjük a tekerés örömét a természetben.

Általános tévhit, hogy az ősz kezdetén téli álomra kell hajtani a bringánk kerekét. Nyáron élveztük a simogató napsugarakat, a hűsítő szellőt bringázás közben. Ha nincs elég lendületünk a szürke, ködös kerékpározáshoz, kifogást bármikor találhatunk a lustálkodásra: hideg van, csepereg az eső, koszos lesz a ruhánk, csúszik az út. Szinte mindegyikre van megoldás, ha felkészülten indulunk bringázni. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a biztonságos őszi kerékpározáshoz.

Időjárási körülmények – sose szegje kedvünket egy kis eső!

A csillagok együttállása se segít, hogy kifogjuk a tökéletes időjárást a bringázáshoz. Sokszor, mikor szépen süt a nap, pont az irodában ülve bámulunk ki az ablakon. Amikor meg indulnánk tekerni, szakad az eső. Ezért a legjobb megoldás, ha alkalmazkodunk az őszi időjárási viszonyokhoz. A pirkadat és a naplemente időszakában sokkal hűvösebbnek érezhetjük a levegőt. A titok: a réteges, megfelelő öltözék.

Fotó: Bringazas.hu

Réteges kerékpáros ruházat

A gyerekkorunkban ezerszer hallott mondat – Öltözködj rétegesen! – aktuálisabb nem is lehetne ősszel, mert a túl vastag ruházat nem megoldás a hideg időre. Javaslatunk az alábbi:

  • A sportoláshoz kialakított speciális aláöltözet, nadrágok és felsők sokkal jobban tartják a hőt, mintha egy egyszerű pólót használnánk.
  • A cipőre érdemes kamáslit húzni, ami lepergeti a vizet és védi a lábunkat a hidegtől.
    Ízületeinkre külön kiegészítőket vehetünk fel, így melegben tarthatjuk térdünket, karunkat.
  • Az eső és szélálló kabát védelmet biztosít a szél és hideg ellen. Lábunk is megérdemli a törődést, esőnadrágban száraz és tiszta marad.
  • Vízhatlan és párnázott kesztyűkkel könnyebb a kormányt fogni.
  • Fülünk és arcunk takarása megakadályozhat egy felső légúti megbetegedést.

Különbözőek vagyunk, mindenkinek más a hőérzete, de az egészség az első.

Kerékpár karbantartás

Az őszi szezonban szenteljünk több figyelmet kerékpárunk ápolására, mert a nagy mennyiségű csapadék komoly károkat tehet benne. A gumik állapota nagyban befolyásolja a biztonságos közlekedésünket. A futóéllel ellátott, mély mintázatú külső gumik jobban elvezetik a csapadékot. Gyönyörű az őszi természet, ám nézelődés közben a nedves falevelekre is figyelni kell, mert egy pillanat alatt elcsúszhatunk és összetörhetjük magunkat.

A fékbetétek sokkal intenzívebben kopnak az eső hatására, ezért a gyakori ellenőrzés elengedhetetlen. Amikor bringát vásárolunk, sokunknak a külső megjelenés az egyik legfontosabb tényező és hajalmosak vagyunk megfeledkezni arról, milyen hasznos kellék a sárhányó! Sáros időben (sárhányók nélkül) a bringázás egyben kiadós sárfürdőt jelenthet : )

Ebben az időszakban nagyobb igénybevételnek van kitéve a lánc és a teljes hajtásrendszer. Otthonunkban is elvégezhetjük a gyors ápolást: a lánc és fogaskerekek áttörlése után vékony olajozás következzen, így tutira kevesebb meglepetés ér majd az utakon.

Fotó: Bringazas.hu

Látni és látszani!

Sajnos manapság napi szinten hallani a hírekben kerékpáros gázolásról, mert nem látszott az úttesten a kétkerekűvel közlekedő bringás. Ezért nagyon javasolt élénk színű ruházatot választani (mellény, kabát) , és sose felejtsük a lámpát, fényvisszaverőt használni!

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!