Illés Adorján a bringás világutazó

Csak az első lépés nehéz. Egy jó nagy adag bátorságot betenni a hátizsákba, hogy a nagyra nőtt álmunkat véghez is tudjuk vinni. Illés Adorján alaposan becsomagolt belőle, tett még bele erőt, kitartást és rengeteg mosolyt.

Hetente más-más városban tart előadást, tévés és rádiós beszélgetésekre hívják, hogy beszámoljon az utazása során szerzett tapasztalatairól. Egy novemberi szürke hétköznapon ellátogatott Nyíregyházára is, hogy facsemetével gazdagítsa a várost és pozitív szemléletét átadja a szép számmal megjelent érdeklődőknek a városi könyvtárban megrendezett előadáson.

Fotó Tokár Rita

4 éven át bringázott a világ körül, több mint 45 ezer kilométert megtéve 39 országba jutott el.

Hihetetlen számok, de ezek mögött több van. A megtett kilométerek mellett már az övé a sok élmény, tapasztalat, tanulás, amit az út során átélt.

Fotó Tokár Rita

Amióta úja Magyarországon van, járja az városokat és előadásokat tart az expedíciójáról. Mindenhol telt ház várja és érdeklődő tekintetek figyelik szavait, hogy a képeivel, történeteivel a hallgatóságot is világ körüli útra vigye a másfél, 2 órás előadása során.

4 év eseményeit, élményeit nehéz ennyi idő alatt bemutatni. Közben pedig a fel nem tett kérdésinkre is megadja a választ. Fantasztikus „hiperszuper” pozitív kisugárzással rendelkező Adorján olyan üzeneteket közvetít, ami a szürke hétköznapjainkba melegséget és energiát áraszt a közönség felé.

Ahogy említette, valami maradandót, környezettudatos szemléletet szeretett volna átadni, amerre csak jár. A fát kincsnek tekinti, így az országokat járva a helyi lakosokkal együtt mindig ültetett egyet. Nyíregyházára néhány bringás kísérte, akikkel együtt egy új facsemetének is megtalálták a helyét.

Fotó Meandmybicycle.love / Adorjan Illes

Mielőtt belefogott volna vágya teljesítésébe, 7 és fél évig mérnökként dolgozott. Jó fizetését, megbecsült munkáját feladva úgy döntött, olyan dolgokkal szeretne foglalkozni, amivel értéket tud teremteni.

Egy barátjával, Szabó Ádámmal vágott bele a bringás kalandjába, akivel másfél évig kerékpározott. Elmesélte a nyíregyházi előadáson, milyen nehezen ment az őszinte szavak megtalálása, amikor úgy döntött, megmondja barátjának, megérett az egyedüli utazásra.

Fontos a tervezés egy ilyen túra előtt, így napi 1500-1800 Ft-ból igyekezett gazdálkodni. Repülőre, vonatra és egyéb váratlan kiadásokra is félre tudott tenni. Kerékpárjával komolyabb műszaki gond nem volt, pedig küzdött a sivatagban, dzsungelben, vagy akár a havas tájakon a természeti elemekkel.

Fotó Illés Adorján

Úgy indult el, hogy oltást nem adatott be magának, egészségügyi készletet nem pakolt a táskáiba. A sok meditációnak, gyógyulásba vetett hitének köszönheti az egészségesen eltöltött utazását. Vegetáriánusként nehezebb dolga volt, hiszen a megfelelő energiapótlást elő kellet teremteni a gyümölcsökből, zöldségekből készített ételekből. A vezetett naplójában szorgalmasan jegyzetelte az étkezését, banánfogyasztását is, emellett a megismert új emberek nevét, esetleg elérhetőségét. 

Fotó Illés Adorján

Egy átlagos nyaralásra 2-3 táskával indulnánk el, de egy ilyen hosszú útnál gondolnia kellett arra, mennyi plusz súly kerül a kerékpárra. Csupán 2-3 gyorsan száradó pólót vitt magával, amiket egy-egy megállónál kimosott és menet közben szárította meg a menetszél vagy a napsütés. Ahogy említette, minél többet pakolt be, annál nagyobb lett a teher. Megtanulta, hogy csak arra van szüksége, ami igazán fontos. Ez igaz az életünkre is. A felhalmozott tárgyak, negatív gondolatok csak hátráltatnak az előre haladásban és nem tudunk nyitni az új lehetőségek felé.

Annyi nehézséggel kell számolni egy ilyen út során: veszélyesnek mondott országokon való átkelés, 50 kg csomagok cipelése, éjszakai szállás keresése akár sátorban.

De mi van, ha ezt a problémát más szemszögből közelítjük meg? Nem akadályként tekintünk rá, hanem lehetőségnek látjuk, hogy tanuljunk valami újat a világról, az emberekről, a környezetről. Valahogy így gondolkodott Adorján, hiszen a lehetetlennek tűnő helyzeteket is a végtelen szeretetével megoldotta. Alázatosan, mosolyogva viszonyul a világhoz. A fotói között több mint 1000 mosolygós ember szerepel, akikkel az út során találkozott.

Minden országról részletesen is tudott volna mesélni az előadás során, de csak néhány érdekes élményét emelte ki. Elárulta, hogyan töltött Japánban 3 hónapot úgy, hogy még pénzt is keresett a fotóiból.

Fotó Illés Adorján

Megemlítette, hogy találkozott a hosszú nyakú nőkkel Myanmarban. Az 5 hónapos kolumbiai tartózkodása alatt beleszeretett ebbe az országba, és sok-sok élménnyel gazdagodva folytatta tovább utazását. 2-szer is aludt börtönben, de nem valami bűncselekmény miatt, csak a helyi hatóságok jóvoltából jobb körülmények között hajthatta álomra fejét.

Az előadás után a nyíregyházi kerékpárosok ajándékkal is kedveskedtek neki. Adorján elhozta a fényképeit, amelyeket szívesen adott át néhány személyes üzenettel ellátva és szívből jövő öleléssel kísérve.

Fotó Tokár Rita

Mit kapott ettől az utazástól?

Egy életre szóló élményt, de ez sokkal több, mint azt valójában gondoljuk. A 38 éves világutazó felbecsülhetetlen értékekkel gyarapodott: többek között, bízni önmagában, hogy a nehéznek látszó helyzetekben is képes megoldást találni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!