Kerékpáros úti célok a húsvéti keresztúthoz

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen a Biblia szerint Jézus Nagypénteken meghalt a kereszten és harmadnapon feltámadott. Ennek az ünnepkörnek állítanak emléket a keresztutak.

A koronavírus korlátozásai miatt lassan már egy hónapja szünetelnek a liturgiák a templomokban. Ahogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezésében áll, fontos a lelki feltöltődés. Magyarországon vannak olyan szabadtéri keresztutak, ahol a Húsvét szent ünnepére emlékezhetünk. Összegyűjtöttünk néhány olyan települést, amelyek kerékpáros szempontból is kedveltek és a saját keresztutunkat is bejárhatjuk.

Etyek

A stációk elhelyezése és rendje a felfelé vezető úton cikk-cakk-vonalban találhatóak a Kálvária-dombon.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Tihany 

2007-ben láttak neki felújítani ezt a területet Tihanyban és a kálvária hiányzó részeit elkezdték pótolni. IV. Károly király iránti tiszteletből kapta a nevét, amikor 2013-ban felszentelték.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Zebegény 

A zebegényi keresztút első állomásánál egy kisebb kápolnát láthatunk, aztán a kálvária 9 domborművel ellátott stációja mellett sétálunk el.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Hercegkút 

A kálvária alapkőletétele 2004. április 30-án, az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti napon díszünnepség keretében történt, olvasható ez az információ a domboldalra kihelyezett táblán. A keresztút 14 stációból és 3 nagy méretű fakeresztből áll. A beruházás finanszírozása a hercegkúti hívek, a faluból elszármazottak és a község barátainak összefogásával történt, mintegy 15 millió forint összegből. Az egyes állomások bronz domborművei Molnár Levente alkotásai. 2010-ben egy nagylelkű adományozó vezetésével megépítették a domb csúcsára a feltámadás kápolnáját és erre helyezték rá az áldó Krisztus-szobrot.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Sátoraljaújhely 

A város felett magasodó Szár-hegyen alakították ki a Magyar Kálváriát, melynek stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Még számos olyan településen található keresztút, amit kerékpártúrákkal összekapcsolhatuk, többek között Mátraverebély-Szentkút, Vác, Esztergom, Máriagyűd, Eger.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!