Kerékpártúra a Fertő-tó közelében

Az ország nyugati csücskében tekerve különlegességekre bukkanhatunk, mint  például az Eszterházy kastélyra, a fertőszéplaki falumúzeum fehérre meszelt házaira, vagy a balfi Zsolnay ivókútra.

Izgalmas túrát kínál a Fertő-tó körüli kerékpárút, viszont a koronavírus korlátozásai miatt sajnos a teljes kört nem tudjuk megtenni. Ettől függetlenül még nem kell feladnunk a tó környékének megismerését, ugyanis a múlt szebbnél szebb épített emléke és a vízpart közelsége kikapcsolódást nyújt a bringásoknak.

A fénykép 2020.07. 07-én készült. Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A Világörökség részét képező barokk Esterházy-kastély Fertőd központjában helyezkedik el, és számos érdekes látnivalót kínál. Esterházy (Fényes) Miklós építette 1763-66 között. A 126 szoba és lakosztály pazar berendezése, bútorzata és káprázatos belső díszítő megoldásai mindenkit ámulatba ejtettek egykor. A rekonstruált főépület, és a gyönyörűen felújított kastélypark számos érdekes látnivalót kínál.

A fénykép 2020.07. 07-én készült. Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A 2022 őszéig megvalósuló turisztikai célú fejlesztésé 4 milliárd 252 millió forintos, részben európai uniós, részben hazai forrásból valósul meg. A fejlesztéstől azt várják, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása. Innen kevesebb mint 3 kilométere található Fertőszéplak, amelyet kerékpárúton is elérhetünk. A falu területe 1993 óta a Fertő–Hanság Nemzeti Park része. Az északra eső szikes rétjein védett növények és állatok élnek. A környék csendes, levegője tiszta, a kiépített kerékpárút sok bel- és külföldi látogatót vonz. A templommal szemben áll a volt Széchenyi-kastély két, merőleges szárnya. Kapuja félköríves, oldalt toszkán félpillérekkel. A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le.

Fotó: Szűcs Szabolcs

A Falumúzeum a falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját mutatja be. Az öt házból álló, szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének.

Fotó: Szűcs Szabolcs

Majd tovább tekerve Hegykő községére érünk. A hegykőiek 16-17. századi élete a fertői halászat jegyében zajlott, melynek nyomai a középkorig nyúlnak vissza. A kerékpártúrát kiegészíthetjük Nagycenkkel is. A Széchényi család történelemformáló személyiségeinek otthona, a nagycenki Széchenyi-kastély 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé. Az épületegyüttest a 18. század elejétől telepített barokk, francia kert és az „angol ízléssel” kialakított, festői elrendezésű tájképi park veszi körül.

Fotó © Csodálatos Magyarország

Fertőboznál visszatérve a kerékpárútra, elhaladunk a Gloriette kilátónál. A Napóleoni háborúk idején 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchenyi Ferencet. A Hársfasorról átlovagolva a bozi magaslat gerincén széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében. Ezeknek a látogatásoknak az emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót.

Fotó: Szűcs Szabolcs

Már alig néhány kilométerre található Balf, a világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése, és a soproni borvidék egyik jellegzetes szőlő és bortermelő helyszíne. Aki már tekert a Fertő-tó körül, akkor ismerős lehet a kerékpáros kirándulások hazai kiindulópontja. A településrész északi végén 2009. év elején felavatott ivókút.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!