Miskolc télen is bringázható

A természeti csodák mindig várnak ránk, akármilyen évszak is legyen. Nem rejtegetik szépségüket, néha csendesebben hívogatnak, máskor tömegeket vonzanak maguk köré.

Miskolc az egyik olyan pont Északkelet-Magyarországon, ahová a turisták szívesen utaznak. Kulturális, és természeti kincsekben gazdag, de termálforrás vízében is lazíthatnak a megfáradt bringások.

Télen is szükség van a mozgásra, így a jól megválasztott ruházat segíthet abban, hogy egy kellemes bringázással felfedezzük ezeket az értékeket. Miskolctapolcára jól kitáblázott út vezet, sőt a kerékpárút jó minőségű, ezért még téli időszakban is bringával közelítik meg.

Fotó Tokár Rita

A park területén évszázados ritka fajokban gazdag növényzet található, melyet az évtizedek során kialakult rendkívül gazdag állatvilág (elsősorban madarak) színesít.

Fotó Tokár Rita

Aztán visszatérve a városba, Lillafüredig is kijelölt kerékpárúton haladunk. Bár folyamatosan emelkedik az út, de egy kényelmes tempó megválasztásával nem okozhat gondot eljutni a Hámori-tóhoz.

Fotó Tokár Rita

Lillafüred a nevét Gróf Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt. Magyarország legmagasabb vízesése. A 20 m magasból „lezúduló” patak nem egy Niagara, száraz időben csak elképzelni lehet a morajlást, hóolvadáskor, nagyobb esőzések után viszont nagyon hangulatos hely.

Fotó Tokár Rita

Palotaszálló alatt egy megerősített, támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik. Innen lehet elérni az Anna-barlang bejáratát, útközben találjuk a népszerű József Attila  szobrot, a költő itt írta híres Óda c. versét 1933-ban.

Fotó Tokár Rita

A szűk, meredek hegyoldalakkal szegélyezett völgyben fekvő festői tó mesterségesen keletkezett, a Garadna-völgyben a két patak találkozásánál 1813-ban egy nagyobb tavat duzzasztottak, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a vasmegmunkáláshoz.

Fotó Tokár Rita

Az épület harmonikusan illeszkedik természetes és átalakított környezetébe. Egy érdekesség az épületről: a Palotaszállót a második világháborúban hadikórházzá alakították át.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!