Összesen 16 kilométer hosszú kerékpárúttal bővült a Tarna-völgye

A térségben már meglévő és most felújított kerékpárutakkal együtt összesen 20 kilométernyi kerékpáros infrastruktúra szolgálja a biztonságos kerékpáros közlekedést.

Hazánk két nagy hegysége, a Mátra és a Bükk között húzódik a Tarna-folyó. A szerényen hömpölygő folyó vonalát régen a Királyok völgyének is neveztek. Tarna mentén Árpád kori falvak sorakoznak, amelyek többsége is már jóval korábban lakott hely volt. A történelmi és kulturális értékeket összekapcsolja a völgyben megépített kerékpárút, amely Verpelét és Kál között húzódik.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő, Verpelét önkormányzatai 1,347 milliárd forint támogatás segítségével 16 kilométer hosszú kerékpárút kiépítését szorgalmazták, mely ugyancsak 2020-ban készült el. A térségben régóta problémát jelentett az egyébként szoros kapcsolatban álló Tarna-menti településeket összekötő kerékpárút hiánya. A már meglévő kerékpárutakkal alkot összesen 20 kilométernyi kerékpáros útvonalat, amely segíti a biztonságos közlekedést, könnyebben elérhetővé téve így többek között a munkahelyeket is, mondta Kál polgármestere, Morvai János Heves megye hírlapjának. A jövőt illetően elmondta, továbbra is a felelős gazdálkodás mentén haladnak, figyelik a pályázati lehetőségeket, hiszen szeretnék felújítani a művelődési házukat, s rendbe tenni néhány belterületi utat.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Tarna-völgye értékei

Verpelét mellett található a vulkáni kúp, mely a Vár-hegy nevet viseli. Az országban egyedülálló módon épségben maradt vulkáni képződmény, melynek csúcsára egy tanösvény vezet fel. Nevét az itt található várról kapta, mely a legenda szerint az 1848/49-es szabadságharc idején még állott. A Vár-hegy csúcsáról páratlan panoráma nyílik a Mátra vonulataira, illetve a Tarna völgyére is.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Feldebrőn lévő Szent Márton-templom és altemplom egyedülálló hazánkban, eredetileg öthajós sírtemplom volt, melynek altemploma teljesen épségben maradt. Az Aba nemzetség temetkezőhelyeként szolgált. A legenda szerint Aba Sámuel királyt háromszor temették el. Először Feldebrőn, majd a Tisza környékén, majd végső nyughelye a abasári monostor lett.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

Aldebrő határában rézkori, késő bronzkori és honfoglalás kori régészeti leleteket is találtak. Ez azt bizonyítja, hogy a mai Aldebrő területe az őskortól kezdve szinte folyamatosan lakott volt. A község szinte teljesen egybeépült Tófaluval, a két települést a Kígyós-patak választja csak el.

Fotó © Tokár Rita | Bringazas.hu

A megépült kerékpárutak jelentősen hozzájárulnak Heves megye gazdasági és turisztikai növekedéséhez, valamint könnyebbé tehetik az adott 7 településen élők mindennapjait.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!