Tavaszi bringatúra a Felső-Tiszán, a rétközi kerékpárút nyomvonalán

A Felső-Tiszán Tiszakanyár és Balsa közötti szakaszán folytattuk tovább a kerékpártúrát.

Táv: 50 km, Tiszakanyár – Dombrád – Tiszatelek – Nagyhalász – Paszab – Tiszabercel – Gávavencsellő – Balsa

Nehézség: 5/1

A Cigándot és Kisvárdát összekötő főúton az elmúlt éveben megnőtt a forgalom, így a hídon átkelve az első lehetőségnél jobbra tértünk Tiszakanyár felé. Aki bírja a murvás úton való tekerést, akkor a töltésen is betekerhet a faluba. A központba érve egy rendezett honfoglalási parkban álltunk meg néhány fotó erejéig.

A kulturális és történelmi emlékek megőrzése céljából 2017-ben alakították ki a 2500 négyzetméter alapterületű parkot. A székelykapun áthaladva egy vérszerződést megörökítő, fából faragott szobor együttes emlékeztet hazánk történelmének egyik legfontosabb eseményére.

Hosszú egyenes szakaszokon tekertünk tovább. Ha a szélirány nem kedvező, akkor ez okozhatja a legnagyobb kihívást. Dombrádra hamar áttekertünk, hiszen az 5 kilométer hosszúságon szakaszon a néhány útszéli fa felfogta az oldalirányú szelet. Korábban elnyerte Európa második legvirágosabb faluja címet is. 1905-ben megépítették a nyírségi kisvasutat Nyíregyháza és Dombrád között, majd Balsával összekötve már a hegyközi Pálháza, Füzérkomlós is elérhetővé vált. Több mint 10 éve már, hogy megszüntették ezt a kisvasúti vonalat, ennek állít emléket Dombrád központjában a Vasúti jármű kiállítás.

Fotó © Bringazas.hu

Tisza part nyári időszakban megtelik a fürdőzőkkel és a pihenni vágyó vendégekkel. Tiszatelek után Nagyhalászig csak a végtelen síkság kísérte utunkat. Másrészt mintha ez lenne a szél egyik kedvelt otthona, mert szűnni nem akaró széllökések nehezítették a haladásunkat.

A rétközi kerékpárút nyomvonala 52 kilométer hosszúságú. Nyíregyházáról indul, majd Nagyhalász központjában, Ibrány felé kanyarodik.

Nagyhalász,Fotó © Bringazas.hu

Elkanyarodtunk Paszab felé, hogy Tiszabercelnél megnéztük a folyót. Nevét az oklevelek már a tatárjárás idején említették. Talán kevesen tudják, hogy a Parno Graszt együttes Paszabról származik. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetében gyűjtötte.

Tiszabercel a Lónyai-csatorna és a Tisza által közé zárt területen helyezkedik el. Itt született 1747-ben Bessenyei György írónk is, aki testőri szolgálatai után visszatért a birtokára. Eltekertünk a kompig is, a túlparton pár kilométerre Tiszakarád található.

A Nyírség birtokosai az 1800-as évek elején felvetették egy vízelvezető csatorna létesítését. Vármegyei árkokat készíttetettek a lefolyástalan, pangó vizek elvezetésére, összekötve a homokdombok közötti árkokat. A területen élő birtokosok – földjeiket féltve – utat nyitottak a víznek az alsóbb medencék felé, aminek következtében a Nyírség vizei a Rétközre zúdultak. A helyzet rendezésére 1879-ben alakult meg a Nyírvíz Szabályozó Társulat , és elkészült a Nyírség vízszabályozásának terve. A Lónyai-főcsatorna Berkeszről kiindulva a Nyírség vizeit gyűjti össze, és Gávavencsellő alatt vezeti a Tisza folyóba, hossza kb 91 km.

A rétközi kerékpárúton haladva Gávavencsellőre értünk. A település főterén pillantottuk meg a kitárt szárnyú bronz turulmadarat és annak tövében a megcsonkított történelmi Magyarország térképét.

Éppen csak elhagytuk a települést, egy tábla jelezte, hogy Balsa határában egy Ökoturisztikai Látogatóközpont várja vendégeit. A Tisza partján kialakított központ az 1944-ben felrobbantott balsai közúti és kisvasúti híd megmaradt hídfőjénél található. Azért hozták létre, hogy ismeretek átadásával, szemléletformálással elősegítsék és biztosítsák a Felső-Tisza és a Bodrog vidékének természeti, táji, kulturális értékmegőrzését.

A Tisza csendes ezen a szakaszon, csak a horgászok csónakjai és a balsai komp törte meg a víz felszínét.

Facebook élő bejelentkezésünkben is megmutattuk a tiszai naplementét, amit ITT lehet visszanézni.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!