Visszatekintés a 2020-as évre, MÁRCIUS legemlékezetesebb kerékpáros pillanataira

2020 a kerékpározás éve Magyarországon, márciusban is beszámoltunk bringás eseményekről, újdonságokról, ami hazánkban vagy külföldön történtek.

Hamarosan véget ér 2020 és ilyenkor egy kicsit elcsendesedve visszatekintünk az éven történtekre. A koronavírus felborított mindent, de egyben nagyobb lendületet, népszerűséget kapott a kerékpározás. A korlátozások miatt egyre többen tértek át tömegközlekedésről a bicikli napi szinten való használatára. Majdnem minden hónapban történt egy kerékpárút átadás, egy fejlesztésről szóló határozat, vagy éppen bemutattunk egy-egy kedvelt régió túrázásra alkalmas útvonalát.

ÖSSZEFOGLALÓNKBAN MÁRCIUS LEGFONTOSABB KERÉKPÁROS ESEMÉNYEIT GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE

  • Beszámoltunk arról, hogy elkezdődött Hollandia leghosszabb kerékpáros hidjának építése. Az Európában is a leghosszabbnak számító, 800 méter hosszú Blaiwe Lopert csak biciklisek és gyalogosok használhatják majd. A hidat egyébként “denevérbarát” zöld színűre festik. A tervek szerint csak kerékpárosok és gyalogosok használhatják, a LED-es világítása a közeli természetvédelmi területen élő denevérek számára is hasznos lesz.
  • Hírt adtunk arról, hogy 3 km kerékpárút épül 740 millió forintból Szolnokon.
  • Március közepén hozták meg azt a döntést, hogy Európában kialakult súlyos járványügyi helyzet miatt nem rendezték meg Magyarországon a Giro d’Italia első három szakaszát, a Grande Partenzát.
  • 2006-ban egy kampány keretében arról győzték meg a lakosokat, hogy a városon belül 5 kilométeres távolságokat kerékpárral tegyék meg. Természetesen ehhez tökéletes kerékpárút-hálózatot építettek ki. Azóta Malmö központján áthaladó kerékpárúton napi szinten 10 ezer bringás biciklizik.
  • A közbringa-rendszer használatával akarták elősegíteni a kerékpáros közlekedést, így szimbolikus 100 forintért lehetett ezt használni.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a korona vírushoz kapcsolódó jelenlegi helyzet alapján úgy döntött az Union Cycliste Internationale (UCI), hogy az összes kerékpáros esemény felfüggesztésre került.
  • Németországban közúti közlekedési szabályok megújításával különféle útjelző táblákat vezettek be a kerékpározás biztonságosabb tétele érdekében.

Az elképzelések szerint úgynevezett kerékpárosbarát településrészt hoznak létre, valamint kerékpársávokat alakítanak ki Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. A nagy forgalmat bonyolító útszakaszon újraosztják a parkolóhelyeket, átalakítják és szabványosítják a meglévő buszöblöket, valamint gyalog- és kerékpáros átvezetéseket építenek ki.

A világon számos olyan kerékpáros út létezik, ahol a bringások a veszéllyel vagy akár a halállal flörtölnek. Összegyűjtöttünk 7 olyan utat, amelyet csak felkészült és tapasztalt kerékpárosoknak ajánlunk.

Az új-zélandi származású Caitlin Fielder soha nem tanult festészetet, az élet teljesen más területén dolgozott, egyedül a szüleitől örökölhette kézügyességét. Társa George Bennett profi kerékpáros, akit egyszer születésnapjára meglepett egy egyedi, kézzel festett biciklis cipővel.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére a Budapest – Balaton kerékpáros útvonal, Budapest és Etyek közötti szakaszon folytatódik a kerékpárút építése. A kerékpárút kiemelt látványossága, hogy áthalad a biatorbágyi viadukton, amely Magyarország egyetlen páros vasúti völgyhídja.

Kerékpározás kor nélkül egy Koppenhágából (Dánia) származó társadalmi mozgalom, amelyet Ole Kassow indított 2012-ben. Ingyenes kerékpáros túrákat kezdett kínálni az idősek otthonában lakók számára. Több mint 29 000 bringás gondoskodik arról a világ több pontján, hogy az idősek kerékpárokon élvezzék a tájat, a friss levegőt és a helyi közösséget.

Március utolsó napjaiban számoltunk be arról, hogy megkezdődött az EuroVelo 6 Budapest – Dunakeszi kerékpárút építése.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!