Bringázás az őszi-téli szezonban

A naptárban már november olvasható, de nem lehet csak úgy elküldeni a kerékpárt téli álmot aludni, hiszen a kellemes napsütés még mindig mozgásra csábítja a bringásokat.

Igaz a napsugarak hamarabb elvesznek a délutáni alkonyatban, erejük is kevesebb, mint nyáron. Sokaknál a csendesebb, takaróba bújós, teát kortyolgatós időszak veszi kezdetét. A testnek szüksége van a regenerálódásra, viszont a szinten tartó mozgásra is.

Akik úgy gondolják, hogy a téli álom csak a medvéknek való és a kerékpárt még nem hajlandók letenni, azoknak néhány jó tanáccsal, tudatos felkészüléssel segítünk élvezetesebbé tenni a tekerést a hűvösebb időben.

1. Időjárás jelentés böngészése.

A nyári zápor egy kis felfrissülést is hozhat a nagy melegben. Sajnos ez már nem mondható el a novemberi, hűvös esőre. Megfelelő ruházatban jobban átvészelhető egy hirtelen jött esőzés. Ablakon keresztül csalóka a napfény, 10-12 fokban frissebb a hőmérséklet, de megfázni is könnyebb.

2. Kevesebb a nappali órák száma.

Az őszi óraátállítással a napos órák száma lecsökkent, így a tervezés során erre is figyelni kell. A hajnal sokszor ködös, párás, és az úttest is nyirkosabb. Az alkonyat is korábban köszönt ránk.

3. Látni és látszani.

Talán ez az egyik legfontosabb, amire minden évszakban figyelni kellene a bringásoknak. Az utóbbi időszakban egyre több járókelőt, bringást ütöttek el a kivilágítatlan ruházatuk miatt. Nagy hangsúly kell fektetni a fényvisszaverő öltözékre és a világításra. Már lehet olyan sisakot kapni, amelyen kisebb méretű lámpa is  található. Nem érdemes ezen spórolni, első a biztonság. A küllőprizmák gyorsan felhelyezhetők és az autósok is könnyebben észreveszik annak visszatükröződő fényét.

4. Réteges öltözködés.

Ha már ruházat, akkor a réteges öltözékről se felejtkezzünk meg. Minőségi aláöltözők nagyban hozzájárulnak a komfortosabb tekeréshez. Megfelelő esőkabát megválasztása kifizetődő, ha légáteresztő és biztosítja, hogy alatta száraz marad az öltözék. A lábak is védelemre szorulnak, az úgy nevezett kamásli a cipőre húzva meleget és vízállóságot biztosít.

5. Sáros, vizes aszfalt.

Ha már esős időről van szó, akkor a kerékpárt is érdemes „felöltöztetni” sárvédővel. Rontja az kerékpár összképét, állítják többen is. A vizes aszfalton nagyobb az esélye annak, hogy a kerekek megcsúsznak, a fékek pedig nem úgy fognak egy nyirkos, falevelekkel teli felületen.

6. Karbantartás.

A megváltozott időjárási körülmények megviselik a bringát is. A felni, a lánc és a váz rozsdásodása ellen megfelelő karbantartással megóvhatjuk kerékpárunkat.

A rendőrség több városban is rendszeresen ellenőrzi a kerékpárosok láthatóságát, mivel az utóbbi időben egyre több baleset történt. A mozgás nélkülözhetetlen az életünkben, így az évszakhoz alkalmazkodva induljunk útnak.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!