Vas Kata Blanka cyclo cross világkupa futamgyőztes Belgiumban

Történelem: minden idők legjobb eredményét érte el Vas Kata Blanka a terepkerékpáros világkupa belgiumi futamán Overijse-ben.

A három szakágban magyar bajnok, húszéves Vas Kata Blanka kiválóan kezdte a szakági idényt: az Iowa Cityben rendezett futamon harmadik lett, előtte Waterlooban, és Fayetteville-ben is hatodikként ért célba a felnőtt mezőnyben.

Október 31-én a Overijse-ben rendezték a 2021/2022-es Cyclo-cross világkupa ötödik fordulóját. Ez a belgiumi cyclocross pálya az egyik legkeményebb és legváltozatosabb a világon, amely teljes mértékben természetes, nincs rajta mesterséges akadály. A technikás pályán, mély saras részek, erdei ösvények, macskaköves szakaszok váltogaják egymást. Egy kör hossza 2,9 kilométer, a mai versenyen 5 kört teljesített a mezőny.

Vas Kata Blanka az előző versenyt kihagyta pihenés miatt. A világkupa összetettjét vezető Denise Betsema volt előzetesen a legnagyobb favorit. A rajt után ezt igazolta is, hiszen az első kör végén öt másodperccel vezetett Blanka előtt. Vas Blanka mellé felzárkózott egy másik holland, Puck Pieterse. Ők hárman leszakították a mezőnyt, köztük olyanokat, mint a világbajnoki címvédő Lucinda Brand. Betsema tartotta az előnyét, majd egy dagonyázós lejtőn bukott, így Blankáék gyorsan feljöttek rá. A második kör végéhez együtt érkezett meg a három fős élboly.

Vas Kata Blanka a világkupa összetettjét vezető Betsema mögött iramot váltott, és úgy tűnt, sikerült meglépnie. Egy emelkedőn azonban kicsit megtorpant, így Pieterse vette át a vezetést. Blankának a harmadik kör végére sikerült felzárkóznia Pieterse mögé, míg Betsema leszakadt, már 9 másodperc volt a hátránya. Vas a negyedik kör közepén begyújtotta a rakétákat, és egy füves-saras emelkedőn leszakította Pietersét, és a kör végén már négy másodperccel vezetett.

A magyar bringás az utolsó körben is magabiztosan bringázott, és egyre nagyobb lett az előnye. Itt már nem volt kérdés, hogy ki lesz az első.

Vas Kata Blanka 2021. október 31-én a magyar kerékpársport történetének első világkupa győztese lett.

Blanka a verseny után az Eurosport riporterének az alábbiakat mondta:

Nagyon köszönöm a gratulációt. Nem vártam ezt a győzelmet, de nagyon jól éreztem magam, megpróbáltam mindig az élen lenni, ez össze is jött. Végig tudtam koncentrálni, minden nagyon jól ment. Nagyon boldog vagyok hogy megvan az első világkupa győzelmem. Nagyon-nagyon sokat jelent nekem ez a győzelem.

Eredmények:

1. VAS Kata Blanka, Team SD Worx HUN: 48:07 – 40

2. PIETERSE Puck, Alpecin – Fenix NED: 48:22 +0:15 30

3. BRAND Lucinda, Baloise Trek Lions NED: 48:40 +0:33 25

4. BETSEMA Denise, Paulwels Sauzen – Bingoal NED: 48:40 +0:33 22

5. HONSINGER Clara, Cannondale USA: 48:51 +0:44 21

6. BURQUIER Line, A.S Bike Crossteam FRA: 49:00 +0:53 20

7. KASTELIJN Yara, Iko – Crelan NED: 49:31 +1:24 19

8. VAN ANROOIJ Shirin, Baloise Trek Lions NED: 49:43 +1:36 18

9. PERSICO Silvia, Valcar – Travel  &  Service ITA: 49:59 +1:52 17

10. FOUQUENET Amandine, Arkea Pro Cycling Team FRA: 49:59 +1:52 16

A világkupa sorozat két hét múlva a csehországi Taborban folytatódik.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!