Tavaszi kerékpártúra Balsa és Tokaj között

Felső-Tisza felfedezése kerékpárral igazán gazdag programot kínál, mert a folyó változatos arca és a környék bőven tartogat látnivalót.

Táv: 15 km, Balsa – Szabolcs – Tímár – Rakamaz – Tokaj

Nehézség: 5/1

A Felső-Tisza mentén haladva a rétközi kerékpárúton Gávavencsellőre értünk, majd Balsa határában egy Ökoturisztikai Látogatóközpont mellett tekertünk. Azért hozták létre, hogy ismeretek átadásával, szemléletformálással elősegítsék és biztosítsák a Felső-Tisza és a Bodrog vidékének természeti, táji, kulturális értékmegőrzését. A település központjából folytattuk a környék felfedezését.

Ezen a szakaszon érződik, hogy a rétközi kerékpárút már nem fiatal, mert sok helyen repedezett burkolaton haladtunk.

Ki gondolta volna, hogy Szabolcs nevű település, milyen gazdag látnivalókkal rendelkezik. A szabolcsi földvár a Tisza folyó bal partján található erődítmény, amelyet a régészeti feltárások eredményei szerint 950 körül emeltek. A Kárpát-medencében letelepülő magyar törzsek egyikének vezéri szálláshelye lehetett. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után.

A földvár két oldala a Tisza akkori magaspartján épült, míg a harmadik, leghosszabb oldalon mesterséges folyóágat ástak ki, így az erődítmény szigetként emelkedett ki. A falakon három helyen látható áttörés helyén voltak egykor a kikövezett várkapuk.

A 18. századtól a vár belső részében volt a falu temetője. 1896-ban millenniumi emlékművet emeltek a vár egyik falán. 1996-ban, a honfoglalás millecentenáriuma alkalmából a bejáratnál elhelyezték Szabolcs vezér szobrát.

A szabolcsi földvár hatalmas sáncától keletre szerényen húzódik meg a középkori eredetű, zsindelytetős református templom.

A templom eredetileg a 11. században épülhetett. A 15. század végén gótikus stílusban történtek kisebb átalakítások. Az 1841-es földrengés során súlyosan megsérült templomot átépítették. A déli oldalon, a templom bejáratához vezető út mellett áll Szent László király mellszobra, amely a győri székesegyházban őrzött fejereklyetartó (herma) mintájára készült. 1992-ben, a Szabolcsban tartott zsinat 900. évfordulóján állították.

Kerékpárra pattanva tovább folytattuk a túrát. Tímár nevét már 1067-ben mint a szabolcsi várhoz tartozó birtokot említi oklevél, és a várat kiszolgáló tímárok lakhelyét. A falu a tatárjárás alatt valószínűleg elpusztult, mert 1245-ben már csak pusztának nevezik. Tavasszal az illatos fák alatt tekerhetünk.

Rakamaztól már kiváló minőségű 30 kilométer hosszúságú kerékpárút vezet Nyíregyházára. Tokaj irányába forgalomtól elzárt bicikliúton tekerhetünk a Tisza és Bodrog találkozásához.

A királyok bora, a borok királya Tokaj-Hegyalján terem, vagyis a város egyik vonzereje is ehhez kapcsolódik, Felső-Tisza bemutatását innen folytatjuk.

A cikkben szereplő fotók a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.bringazas.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!