Visszatekintés a 2020-as év legemlékezetesebb pillanataira I.

2020 a kerékpározás éve. Már az első hónapokban érezhető volt az új lendület a bringázás minden területén.

Hamarosan véget ér 2020 és ilyenkor egy kicsit elcsendesedve visszatekintünk az éven történtekre. A koronavírus felborított mindent, de egyben nagyobb lendületet, népszerűséget kapott a kerékpározás. A korlátozások miatt egyre többen tértek át tömegközlekedésről a bicikli napi szinten való használatára. Majdnem minden hónapban történt egy kerékpárút átadás, egy fejlesztésről szóló határozat, vagy éppen bemutattunk egy-egy kedvelt régió túrázásra alkalmas útvonalát.

Összefoglalónkban január legfontosabb kerékpáros eseményeit gyűjtöttük össze:

  • Barcelona kitiltotta a szennyező autókat, Európa legnagyobb alacsony kibocsátású zónája lett. A korlátozás az Euro 3-nál alacsonyabb besorolású benzines és dízel üzemanyagú személyautókat érinti, előbbiek 2000, utóbbiak 2006 előtt álltak forgalomba. Érdekes kitétele a szabályozásnak, hogy aki igazoltan bezúzatja a korlátozás alá eső autóját, az 3 éven át ingyenesen veheti igénybe a tömegközlekedést Barcelonában. Sőt, az ingyenes utazásra feljogosító kártyát közeli hozzátartozóra is átruházhatja az autó tulajdonosa, erről bővebben itt olvashatunk.
  • Saját tervezésű biciklit készített Manoj Bhargava, ami képes egész nap ellátni a lakást árammal. Az alapvető világításhoz és berendezések működtetéséhez szükséges elektromos áram napi egy óra kerékpározással előállítható. Ahogy hajtjuk a biciklit, a fogaskerekek mozgásával aktiválódik egy generátor, ami elkezdi tölteni az akkumulátort.
  • Közel 20 éve járja a világot egy 48 éves spanyol bringás, így már mindenféle körülménnyel, időjárási nehézséggel találkozott. Szibéria viszont kifogott rajta, ugyanis három orosz civil -40 Celsius-fokban, csaknem halálra fagyva találta meg a sátrában.
  • Dean Nicholson Skóciából indult el, hogy kerékpárral bejárja a világot. Hollandián át eljutott egészen Olaszországig, majd a horvátoknál Bosznia felé vette az irányt. Egyedül indult el, de útközben társra lelt, egy macskára. A tengerparton megtanította neki, hogyan kell vadászni, és ezt filmre is vette. Sőt még ki is vitte a nyílt tengerre, hogy a kenujából együtt élvezzék a hullámzó vizet. Tavasszal Magyarországon is áthaladtak, sőt a koronavírus miatt elég sok időt töltöttek a nálunk, főleg a Velencei-tónál.
  • Beszámoltunk arról, hogy Európa legnagyobb, 17 ezer férőhelyes kerékpártárolóját építik a belgiumi Gent főpályaudvarán. A kerékpárosokat egy automatarendszer vezeti el a szabad helyekhez, a biciklik két szinten, egymás fölött várakoznak.
  • Január utolsó napjaiban lakossági fórumot tartottak a szentendrei kerékpáros hídról.
  • Készítettünk interjút egy olyan bringással is, akinek a kezei között újraélednek a feleslegessé vált kerékpáros alkatrészek.
  • Bécs önkormányzata új mobilalkalmazást mutatott be, amellyel az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választó lakosok ingyen színházjegyhez vagy múzeumi belépőhöz juthatnak.
  • Lance Armstorng kerékpáros túrákat szervezett a csodaszép Mallorcára. Bárki együtt tölthetett vele közel egy hetet, aki ki tudta fizetni a több mint 9 millió forintos árat.
  • Rózsaszín fényekben tündököltek január utolsó csütörtökén Magyarország legszebb épületei abból az alkalomból, hogy pontosan 100 nap múlva, május 9-én rajtolt volna el Budapesten az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!