Már télies a hangulat Pécs és Orfű között a kerékpárúton

Pécs határától kevesebb mint 20 kilométerre található Orfű, Baranya megye egyik legkedveltebb kerékpáros kirándulóhelye.

Tagadhatatlanul beköszöntött a tél az ország több pontján is. A Mecsekben szinte napok alatt búcsút intett tőlünk az ősz utolsó színkavalkádja és átvette a helyét a ködös, zúzmarás táj. Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek-hegység északnyugati lábánál fekszik, egy igazán idilli környezetben. Pécsről egy jól kiépített kerékpárúton tekerhetünk odáig.

A kép 2020.11.11-én készült. Fotó: Husz Péter

Pécs határától kerékpárúton, egy 7 kilométer hosszú emelkedővel indul a túra Orfűre, az erdő kacskaringós ölelésében. Az utóbbi időben egyre több kerékpárút-fejlesztésről számoltunk be, amelyek segítik a biztonságos közlekedést a munkahelyekre vagy bringás kirándulásra buzdítja a kikapcsolódni vágyókat.

A kép 2020.11.11-én készült. Fotó: Husz Péter

Abaligeti útként ismert szakasz a hatszoros magyar ralibajnok, Ranga László nevét viseli. A pécsi lakosság körében igen nagy közmegbecsülést élvezett és élvez ma is Ranga László, aki hatszoros abszolút magyar bajnok, Eb-futamgyőztes és a Mecsek-rali nyolcszoros győztese volt.

Fotó: Husz Péter

Fotó: Husz Péter

A ködös erdő misztikus fényei túrára csábítják a bakancsos turistákat is, de a bringások egy kisebb része se tette még el téli álomra a kerékpárját.

Fotó: Husz Péter

Fotó: Husz Péter

A téli friss levegő feltölti szervezetünket. A pirkadat és a naplemente időszakában sokkal hűvösebbnek érezhetjük a levegőt. Különbözőek vagyunk, mindenkinek más a hőérzete, de az egészség az első.

Fotó: Husz Péter

A 7 kilométeres emelkedő után már a jól megérdemelt gurulást vár a bringásokra a kerékpárúton. A hatvanas évek elején a Mecsek-hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben. Elsőként a 11 hektár területű Orfűi-tó készült el 1962-ben. 1966-ban a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó jött létre a vitorlázók, horgászok, vízi sportolók nagy örömére. Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava. A legnagyobb a tavak közül a Pécsi-tó, amely teljesen körbe van építve bringaúttal (6km), és még a legtávolabbi tóig is kerékpár úton tudunk eljutni.

Fotó: Husz Péter

Fotó: Husz Péter

A nemrég átadott orfűi Vízfő-tanösvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben található, s hol patak meder mentén, hol pallókon lápos terület felett halad. A tanösvény állomásai: Malommúzeum, Vízfő-barlang és forrás, Füves élőhely – forrás (Barlangkutatók forrása), Égerliget-égeres láperdő.

A kép 2020.11.11-én készült. Fotó: Husz Péter

A környék gazdagon ellátja a turistákat látnivalókkal, ezért érdemes több napos túrára érkezni a Mecsekbe.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!