Rapha Festive 500 kihívás – Mi az, és hogy teljesítsd?

Megjelent a Rapha hivatalos kiírása az éves, ünnepi bringás kihívásról. Összeszedtünk pár hasznos tanácsot arra, hogy hogyan teljesítheted te is az 500 kilométert a két ünnep között.

Tizenkét évvel ezelőtt Graeme Raeburn, a Rapha tervezője egy kihívás elé állította magát. Megfogadta, hogy a két ünnep között 1000 kilométert fog biciklizni. A célját elérte, de arra (az érthető)  következtetésre jutott, hogy ez pont kétszer akkora táv, mint ami jól esett neki. Ezzel meg is született a Rapha Festive 500 ötlete.

A kihívásban résztevő bringásoknak a két ünnep (karácsony és szilveszter) közötti nyolc napban összesen 500 kilométert kell tekerniük. Azóta ez egyfajta téli hagyománnyá, a bringások közötti bajtársiasságot ünneplő eseménnyé vált, és rendszerint százával szüli az inspiráló, izgalmas történeteket, vagy épp vicces anekdotákat.

„Ez a kihívás nem a kilométer hajhászásról szól, hanem az útról. Arról, hogy nyeregbe pattanunk, és élvezzük a kint töltött időt.” – mondta Raeburn. Bár az esemény koncepciója egyszerű, ennyi tekerést beilleszteni a két családi bejglizés közé, már kevésbé. A pandémia időszak alatti korlátozások miatt nem volt mindenkinek lehetősége, hogy a szabadban teljesítse a kihívást, ezért a Rapha Zwiften is engedélyezte a teljesítést. Ez a szabály még idén is érvényben van, de ha teheted inkább menj ki a szabadba!

Az alábbi tanácsainkkal, simán menni fog.

Egyél gyakran, keveset, hidratálj

Minden hosszú távú bringázásnál alapvető tanács, hogy egyél sokat! Ezalatt persze nem azt kell érteni, hogy dobj be egy nagy háromfogásos ebédet a pihenő alatt, az igencsak megnehezítené a nap további részét. Folyamatosan, kis részletekben pótold a felhasznált kalóriát. Mindenkinek mások az igényei, egy hosszú, 100 kilométer fölötti tekerésnél sokat segít az energia szint fenntartásában, ha félóránként bekapunk valamit. Nem kell feltétlenül feltankolni mindenféle drága energiazseléből, egy müzliszelet vagy egy banán is megteszi. A téli hidegben nem mindig esik annyira jól, de a folyadék utánpótlásra ilyenkor is épp annyira szükségünk van, mint nyáron. Töltsd meg azokat a kulacsokat!

Kezd nagyban

Egy ennyire hosszú távú vállalkozásnál az egyik legnagyobb kihívás a motiváció fenntartása. Első nap még általában tele vagy energiával, használd hát ki, menj egy nagyot! Ezután nem csak a cél tűnik majd sokkal közelebbinek és teljesíthetőnek, de ha egy nagy sikerélménnyel kezdesz, sokkal könnyebben maradsz motivált a maradék hét napban – aki bírja teljesítheti egy nap alatt is.

Öltözz megfelelően

Nemrég egy részletes cikkben szedtük össze a téli bringázásra vonatkozó tanácsokat, de összefoglalva: öltözz rétegesen, lehetőleg úgy, hogy könnyen fel-, és lecipzárazhasd őket menet közben egy mászás, vagy egy gurulás előtt. Oszd be a rétegeket, mindig legyen még egy, ha igazán hűvösre fordul az idő. Fektess be egy jó kesztyűbe és egy jó pár kamásliba, vagy téli bringás cipőbe, gyakran a végtagok szenvedik meg legjobban és leghamarabb a téli kalandokat.

Fogj össze valakivel

Ha csak nem vagy kifejezetten magányos farkas, fogj össze egy baráttal, vagy akár egy csapattal! A kihívás lényege a bringás közösségi szellem erősítése, és egymást motiválva nagyobb eséllyel tartotok ki végig.

Legyél rugalmas, ne kockáztass

A téli időjárás kiszámíthatatlan. Lehet, hogy kifogsz egy szép, tiszta napsütéses napot, a hét hátralevő részében pedig szakad az eső, vagy a hó. Akármennyire is tartani akarod magad a tervekhez, van hogy egyszerűen nem érdemes. Ha tudsz, legyél rugalmas, várd ki a másnapot, és ha úgy van, menj egy nagyobbat. Váltsd ki az esőnapot egy benti, görgős tekeréssel.

Hajrá, és posztold minden bringás tekerésed a BRINGÁZÁS nevű hivatalos Facebook csoportunkba.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!