Megvédte Cyclo-cross Magyar Bajnoki címét Vas Kata Blanka

A Miskolci Egyetem Sportpályáján rendezték meg január 10-én a 2021-es Cyclo-cross Magyar Bajnokságot.

A cyclo-cross országos bajnokságát Miskolcon rendezték meg. Néhány kilométer hosszú körpályát alakítottak ki, azaz 2450 méteres volt a nagy kör, mintegy 35 méternyi szintet tartogatott. A versenyzők földutakon, füves területeken és aszfalton haladtak különböző mesterséges és látványos akadályokon keresztül.

Az első futamban az U11 és U13, majd a következő rajtnál az U15 és U17-es versenyzői álltak a rajhoz. A vasárnapi viadalon magabiztos előnnyel győzött a világkupa-sorozat negyedik helyén álló 19 éves Vas Kata Blanka, aki három szakágban is a legjobbak közé tartozik az U23-asok között.

Tavaly a terepkerékpár mellett hegyikerékpárban is vb-ezüstérmes volt a korosztályában. A 2020-as év legjobb magyar női kerékpárosa a felnőtt mezőnyben is rendre bizonyít, a cyclocross mellett az országúti mezőnyversenyben és hegyikerékpárban is ő a felnőtt magyar bajnok.

A férfiaknál Búr Zsolt nyakába akasztották az aranyérmet. Az országos bajnokság a további Master futamokkal zárult.

Vas Kata Blanka az eredményhirdetés után röviden nyilatkozott a versenyről és a terveiről:

Milyen volt ez a miskolci bajnokság? Hogy érezted magad?

-Minden a terveim szerint alakult. Az volt a taktikám, hogy az elején már előre állok és tartom a végig a ritmust. Elég technikás volt a pálya, mert jeges szakaszokkal nem szoktam például Belgiumban találkozni, de így is tetszett. Háromszor cseréltem bringát, mert a sártól telement, beragadt a kerék, a lánc is leesett. Sikerült végül megnyernem és nagyon boldog vagyok.

Hogy alakulnak a világkupa versenyek?

-Álmomban se gondoltam volna, hogy 19 évesen a világversenyeken ilyen nagy nevek mellett tudok versenyezni. Már annak is nagyon örülni fogok, ha összetettben a top 5-ben benne leszek. Jó érzés, hogy a rajtnál már ellenfelet látnak bennem.

Hogyan készülsz a következő versenyekre?

-Most elutazok 10 napra Spanyolországba edzőtáborozni, majd jön a világkupa-futam utolsó állomása, rákövetkező héten pedig a világbajnokság Belgiumban.

Sok sikert kívánunk a következő versenyekre!

Eredmények:

  • férfiak, magyar bajnok:

1.Búr Zsolt (Vialand Racing Team) 1:03.33 óra
2. Szöllősi Ferenc (Northwave Siatek Olmo) 1:40 perc hátrány
3. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 2:05 p h.

  • nők, magyar bajnok:

1.Vas Kata Blanka (Doltcini-Van Eyck Proximus) 44:42 perc
2. Schmidel Regina (Cube-Csömör) 15:12 perc hátrány
3. Kapott Szonja (Tipográfia Ladies Cycling) 1 kör hátrány

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!